Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ямболското буйно хоро на коледарите зарежда с добро настроение млади и стари

Ямболски коледарски буенек
Снимка: интернет

Повече от столетие, в дните на Бъдни вечер и Рождество Христово, коледарите в Ямбол заиграват в ритъма на отривист танц, наречен коледарски буенек. Традицията е единствена в България и от години приковава интереса на етнографи и краеведи. Възникнал в най- стария ямболски квартал Каргон, коледарският буенек е защитен от община Ямбол пред Патентното ведомство като запазена марка на ямболци. Коледарите са облечени с войнишки брич, бяла риза, елек, ботуши с шпори и кожен калпак, обкичен с пуканки и чемшир. Заедно те изпълняват в синхрон красивия буен танц, в права редица, тропайки с крака, удряйки ботуши, при което се разнася звънът на шпорите, а дружните им викове огласят квартала. Танцът буенек е заимстван от лазарските танци, като е допълнително адаптиран за мъжко изпълнение. Счита се, че характерният коледарски буенек, сродява момковия и моминия лазарски цикъл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Руснаците в село Татарица празнуват Новата година по стар стил

Етническите руснаци в село Татарица просрещнаха Новата година по стар стил. Традицията изисква да се направят символични “засевки”, както и децата да посетят домовете и да разпръснат просо, слънчоглед, жито или царевица с пожелания за добра и богата..

публикувано на 14.01.24 в 13:35

В Граовско и цяла Западна България отбелязват празника Сурва

Със запалването на огньове и танцуване на хора край тях в нощта на 13 срещу 14 януари започва празника Сурва. Заради силата и непреходността на маскарадната традиция, обичаят е обявен от ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството...

публикувано на 13.01.24 в 15:25

Над 50 винари ще се състезават на "Трифониада"-та в Златоград

Винопроизводители от цялата страна ще покажат новата си реколта вина на търговския празник "Трифониада" на 17 февруари в Златоград, съобщиха от Етнографския комплекс. Над 50 гостуващи и местни винари ще се включат в надпреварата за най-добро червено,..

публикувано на 10.01.24 в 18:24