Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зимна приказка за кукери, чауши и как традицията се предава от баща на дъщеря

Снимка: Иво Данчев

Те са облечени в истински животински кожи, тежащи около 30-40 кг, окичени са целите с рога и всякакви многоцветни висулки. Понякога се крият зад хищнически маски, друг път показват лицата си, обвеяни от вятъра, набраздени от слънцето. Всички те са заснети в тяхното ежедневие, в естествената им среда сред природата – горе, в планината. Това са хората, които пазят традициите на маскарадните обичаи, героите на Иво Данчев. „През последните три години аз съм абсолютно обсебен от темата за маските и за кукерите“ – казва фотографът, който не спира да обикаля България в търсене на колоритни персонажи за проекта си „Пазители“.

„Самият аз съм силно повлиян от приказки, от легенди и митове. Това са едни от любимите ми книги още от детство. Затова се стремя да пресъздам приказно усещане, сякаш тези герои са част от приказка, а снимките ми са от един мистичен свят. Кукери и сурвакари, скрити зад маски и костюми, прекрачват прага ни и се превръщат в посредници между нашия свят и мистичния свят на духовете, осигурявайки благоденствие на хората“, разказва фотографът Иво Данчев.

През януари 2021 снимки на неговите чудновати кукери се появиха на страниците на „National Geographic“ в статията „Между два свята“, посветена на маскарадните обреди у нас. Сега Иво се е фокусирал върху връзката на кукерите с животновъдството. А тя е много стара и силна!

Голяма част от участниците в тези обредни игри и до ден днешен отглеждат животни, а от кожите им изработват своите костюми. Дължината на косъма от възрастен пръч може да достигне 1 метър, а цената на първокачествения костюм – до 20 000 лв., научаваме от Иво Данчев. Докато търси герои за своя проект, Иво се запознава с Ради и Ивана.

Иво Данчев включи Ради в авторския си календар за 2022 г., посветен на традициите в животновъдството у нас

Бащата и малката му дъщеря продължават традицията на чаушите – така се наричат кукерите в разложкия край. Ивана била на 4 годинки, когато татко ѝ я облича в кожи и тя става чауш. Оттогава момиченцето не пропуска нито едно участие в кукерски игри. Мечтае някой ден да стане първи чауш. В един мразовит зимен ден, Иво Данчев посещава фермата им, закътана между заснежените била на Рила и Пирин.

Ради и Ивана в тяхната ферма

„Идеята на фотосесията беше да илюстрирам връзката между поколенията и предаването на обичаите, на пътя, по който те достигат до нас от незапомнени времена“, обяснява Иво и добавя:

„Връзката между Ради и дъщеря му Ивана е много силна, любовта им е много красива! Мястото и самите те излъчват енергия, която само пазители на традиции притежават. Но те не са единствени! Има изключително много родители и деца, които продължават да пазят тази традиция из цяла България и точно това е невероятното! В тази история има още един интересен герой, това е Пръчльо – техният пръч и типичното животно, което се използва за направата на кукерски костюми. Пръчльо беше в идеалната си форма да се превърне в част от костюма. Но междувременно, животното беше успяло да се сприятели с момиченцето Ивана и тя беше забранила на татко си да го ползва за тази цел. Така Пръчльо се оказа късметлия и дори взе участие във фотосесията ни“ – разказва Иво.


Снимачният сезон на Иво Данчев съвпада с кукерските фестивали из цялата страна, които започват на 1 януари и завършват към средата на месец март. Именно по време на тези шумни и пъстри шествия, фотографът открива персонажи за своя проект „Пазители“. В първия ден на новата 2022 г., той ще бъде в Разлог на карнавала „Старчевата“, за да снима чаушите. Част от снимките ще влязат в подготвяния от него албум, с който фотографът иска да популяризира по света маскарадните обреди в България.

Снимки: Иво Данчев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Два дни в Априлци празнуват сланината и греяната ракия

Празникът на сланината и греяната ракия събра в планинския град Априлци хиляди гости от цялата страна. “ Тези два дни ще бъде пълно с песни и танци, греяна ракия, препечена сланинка. Празникът е повод хората да видят каква невероятна природа имаме и..

публикувано на 24.02.24 в 16:42
Снимка: НЧ „Христо Ботев-1894“, с. Гостилица

В село Гостилица пресъздават обичая "Ялова понуда“

Ден след празника на лозарите и винарите Трифон Зарезан, в Дряновското село Гостилица самодейците от местното читалище пресъздават народния обичай "Ялова понуда". Празникът е наситен е с много зрелищност и изненади и е посветен на раждаемостта.  Жените..

публикувано на 15.02.24 в 07:30
Снимка: НЧ „Съединение 1923” с. Бърдарски геран

Банатските българи канят всички на традиционно карнавално шествие

Най-големият пролетен празник, който връща по родните места банатските българи и в Румъния, и Сърбия, и в българското село Бърдарски геран се нарича Фършанги (названието  идва от унгарската дума Farsang и немската Fasching и означава "карнавал"). Това..

публикувано на 09.02.24 в 10:25