Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина проф. Николай Шиваров

На 91-а година почина видният български библеист и езиковед, професор, доктор по богословие Николай Шиваров. Той е преподавал в Богословския факултет на Софийския и Великотърновския университет, а също и в Нов български университет. Дълги години е ръководил "Духовната академия" в София. Автор е на множество трудове и тълкувания в старозаветната история, библейската археология и херменевтиката.

От 1967 г. до 1970 г. доц. Шиваров специализира във Виена и е първият свещеник на новосъздадената през 1967 г. българска православна църковна община в Австрия.

Проф. Шиваров беше консултант за православните църкви в създадената след Втория Ватикански събор организация „Pro Oriente“ и представляваше Българската православна църква в комисиите за двустранен диалог с римокатолиците и англиканите. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Алесандро Масачи се гордее с българските си корени

Италианският актьор с български произход Алесандро Масачи ще се появи и в нашенски сериал

Роден е в Италия преди 26 години. Майка му е българка, баща му - италианец, а той се гордее, че е носител на две култури и на два езика. Признава, че в София с чувства у дома. А голямата му любов е киното. Алесандро Масачи решава да стане актьор когато е..

публикувано на 15.02.24 в 10:05

Трифон Силяновски – ерудитът, когото комунистическата власт не успя да прекърши

В онова убого време на издялани по партиен калъп човеци да " стърчиш " със собствена осанка било грях, заплащан често с физическо унищожение. Някои обаче оцелявали – с потрошено от изстъпленията в комунистическите лагери тяло, ала с..

публикувано на 14.02.24 в 10:50
Силсила Махбуб

Отношението към бежанците от Близкия изток се нуждае от промяна

Животът на милиони хора по света, които живеят в низ от житейски предизвикателства – война, глад, бедност, изглежда неразбираем за Западния свят, част от който е Европа и България. Затова и приемаме разказите за подобни човешки съдби по-скоро като..

публикувано на 06.02.24 в 11:25