Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

На Водици освещават водата за Богоявление

Снимка: Ива Антонова

Преди празникът Богоявление на 5 януари в храмовете се служи велик водосвет. Литургията се извършва само два пъти в годината. На самият празник Богоявление и на Водици. Традицията е още от V-ти век. Осветената богоявленска вода се смята за особено благодатна и лечебна и вярващите я отнасят от храмовете в домовете си.
  
В различните краища на България денят се нарича Попова Коледа, Зимен Кръстовден, Кръстци, Водокръщи или Водици. Този празник затваря цикъла на "мръсните дни", започващи от Коледа. "Мръсни" или "некръстни" се наричат тези дни, в които новороденият Исус все още не е получил Светото Кръщение.

За Водици църквата е установила строг пост. 

Още от категорията

Почитаме Успението на св. Йоан Рилски

На 18 август православната ни църква отбелязва Успението на св. Йоан Рилски, най-таченият български светец, покровител на България. Известен е още като Рилският чудотворец, защото приживе помагал на много хора да намерят утеха и..

публикувано на 18.08.22 в 10:28

Откриха нов храм на Перперикон

Археолозите откриха на Перперикон нов храм , съобщава БТА. По думите на професор Николай Овчаров, той е само на десетина метра от прочутата зала с олтара в двореца-светилище, където Александър Велики получава предсказание, че ще завладее света...

публикувано на 17.08.22 в 13:37

Със златна нишка е заплетена историята на Панагюрище – от древността до наши дни

Китният планински град Панагюрище се слави със своята богата история и забележително културно-историческо наследство. Освен с именитите възрожденци и героите от Априлското въстание, името на града неизменно свързваме и с откритото тук през..

публикувано на 16.08.22 в 13:43