Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Водици освещават водата за Богоявление

Снимка: Ива Антонова

Преди празникът Богоявление на 5 януари в храмовете се служи велик водосвет. Литургията се извършва само два пъти в годината. На самият празник Богоявление и на Водици. Традицията е още от V-ти век. Осветената богоявленска вода се смята за особено благодатна и лечебна и вярващите я отнасят от храмовете в домовете си.
  
В различните краища на България денят се нарича Попова Коледа, Зимен Кръстовден, Кръстци, Водокръщи или Водици. Този празник затваря цикъла на "мръсните дни", започващи от Коледа. "Мръсни" или "некръстни" се наричат тези дни, в които новороденият Исус все още не е получил Светото Кръщение.

За Водици църквата е установила строг пост. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На 22 април започва еврейския празник Песах

След залез слънце (17 ч.) на 22 април започва Песах - един от трите най-големи празници за евреите. Като дата празникът е променлив и настъпва след 14-ия ден от пролетния месец нисан, започващ след пролетното равноденствие при появата на първия сърп..

публикувано на 22.04.24 в 10:56
„Хвърковатата чета на Бенковски”, художник Петър Морозов

Чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски

Създателят на вътрешната организация за освобождение на България Васил Левски при формиране на революционните комитети в българските земи първи включва в тях чужденци, работещи в "Източната железница" на барон Мориц Хирш. Върху неговата революционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Нови технологии пресъздават битката при Тутракан

Иновативен музеен обект отваря врати във военното гробище край Тутракан. Мемориалът "Тутраканска епопея – 1916" е в построена за целта нова музейно-експозиционна сграда. Тя включва редица нови технологии, които потапят посетителя в историята на..

публикувано на 18.04.24 в 12:15