Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

На Водици освещават водата за Богоявление

Снимка: Ива Антонова

Преди празникът Богоявление на 5 януари в храмовете се служи велик водосвет. Литургията се извършва само два пъти в годината. На самият празник Богоявление и на Водици. Традицията е още от V-ти век. Осветената богоявленска вода се смята за особено благодатна и лечебна и вярващите я отнасят от храмовете в домовете си.
  
В различните краища на България денят се нарича Попова Коледа, Зимен Кръстовден, Кръстци, Водокръщи или Водици. Този празник затваря цикъла на "мръсните дни", започващи от Коледа. "Мръсни" или "некръстни" се наричат тези дни, в които новороденият Исус все още не е получил Светото Кръщение.

За Водици църквата е установила строг пост. 

Още от категорията

Почитаме паметта на св. Наум Охридски

На 20 юни българската църква почита делото на св. Наум Охридски. Той е книжовник сред петимата най-предани ученици на славянските първоучители Св. св. Кирил и Методий. Израства в Мизия. Участва в Моравската мисия. След смъртта на св. Методий през..

публикувано на 20.06.22 в 11:15
Президентът Румен Радев говори пред паметника на Св. Паисий в Банско.

В Банско се преклониха пред делото на Св. Паисий

В Банско тържествено честваха 300 години от рождението на св. Паисий Хилендарски, 260 години от написването на "История славянобългарска" и 60 години от канонизирането на отец Паисий.  От страниците на "История славянобългарска" на Паисий..

публикувано на 19.06.22 в 13:52
Св. Паисий Хилендарски – стенопис от храма

Четете Паисий! Три века по-късно той е все по-насъщен за българите

Както древногръцките градове спорели къде е родното място на Омир, така и днес две български планински градчета – Банско и Самоков, спорят къде е родното място на св. Паисий Хилендарски, създателя на "История славяноболгарская". За по-голяма..

публикувано на 19.06.22 в 06:10