Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Водици освещават водата за Богоявление

Снимка: Ива Антонова

Преди празникът Богоявление на 5 януари в храмовете се служи велик водосвет. Литургията се извършва само два пъти в годината. На самият празник Богоявление и на Водици. Традицията е още от V-ти век. Осветената богоявленска вода се смята за особено благодатна и лечебна и вярващите я отнасят от храмовете в домовете си.
  
В различните краища на България денят се нарича Попова Коледа, Зимен Кръстовден, Кръстци, Водокръщи или Водици. Този празник затваря цикъла на "мръсните дни", започващи от Коледа. "Мръсни" или "некръстни" се наричат тези дни, в които новороденият Исус все още не е получил Светото Кръщение.

За Водици църквата е установила строг пост. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Почетоха паметта на жертвите от концлагера в Ловеч

С шествие-поклонение и панихида за 35 път бе отдадена почит на жертвите в комунистическия концлагер „Слънчев бряг” край Ловеч. Шествието тръгна от центъра на града и стигна до каменната кариера, където от 1959 до 1962  г. е бил лагера. „Сърцата ни са..

публикувано на 23.03.24 в 16:58

Митрополит Григорий ще е временен предстоятел на църквата

Светият Синод избра единодушно 54-годишният Врачански митрополит Григорий за наместник-председател на Светия Синод на Българската православна църква. Митрополит Григорий ще отговаря за избора на нов патриарх. Наместник-председателят на Светия синод ще..

публикувано на 19.03.24 в 11:57

Започна Светата Четиридесетница - време на духовно пречистване

От днес започва Великият пост, най-дългият в календара на Православната църква. Първата и последната седмица се спазва строг пост и освен животинските и млечни храни, които са изключени през целия период на постене, не са позволени растителни мазнини..

публикувано на 18.03.24 в 09:13