Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Водици освещават водата за Богоявление

Снимка: Ива Антонова

Преди празникът Богоявление на 5 януари в храмовете се служи велик водосвет. Литургията се извършва само два пъти в годината. На самият празник Богоявление и на Водици. Традицията е още от V-ти век. Осветената богоявленска вода се смята за особено благодатна и лечебна и вярващите я отнасят от храмовете в домовете си.
  
В различните краища на България денят се нарича Попова Коледа, Зимен Кръстовден, Кръстци, Водокръщи или Водици. Този празник затваря цикъла на "мръсните дни", започващи от Коледа. "Мръсни" или "некръстни" се наричат тези дни, в които новороденият Исус все още не е получил Светото Кръщение.

За Водици църквата е установила строг пост. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България скърби за своя духовен пастир

Напусна ни една наистина светла личност, духовен баща и пастир на народа ни - обичания патриарх Неофит. Свещеници от Русенската епархия, която в продължение на 19 години беше оглавявана от дядо Неофит, посрещнаха с голяма тъга новината за кончината..

публикувано на 14.03.24 в 10:05

"Бежанци" – история за прогонените и спасените в България

Бягство от родния дом и родната земя и дългия път през чуждото и непознатото – съдбата на всички бежанци е сходна през годините, а причините са все едни и същи. Хората биват прогонени заради война или  религиозни убеждения, заради националност и нови..

публикувано на 12.03.24 в 15:50

Свещеници и миряни протестираха пред Светия синод в София

На 12 март, на заседание в Синодалната палата в София, митрополитите на Българската православна църква решиха Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, съгласно чл. 89, ал. 3 от УБПЦ – БП, да продължи да управлява Сливенска епархия в качеството си..

публикувано на 12.03.24 в 14:55