Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идеи за един зимен уикенд в Берковица

Снимка: архив

Пред преливащите от туристи зимни курорти като Банско, Боровец или Пампорово, мнозина предпочетоха да посрещнат Новата 2022 г. в закътания в полите на вр. Ком старопланински градец Берковица. По празниците местните хотели, къщи за гости и заведения там работиха на пълни обороти, при 100% заетост. За хижите под вр. Ком (2016 м.) резервациите започнали още през месец август, научаваме от Димитринка Цветкова от Туристическия информационен център в Берковица. Според нея, градът се утвърждава като популярна зимна дестинация, благодарение на красивия вр. Ком, откъдето се откриват спиращи дъха гледки, както и на ски зоната в подножието му:

Има действаща ски писта в зона Ком. Сравнително къса е – 800 м., но предстои да бъде удължена. Има много добър ски влек, както и ски-гардероб, където хората да си наемат пълно ски оборудване. На края на пистата е разположена и една уютна чайна. Зоната се намира на 1506 м. надморска височина. В района има три действащи хижи, където хората могат да пренощуват, да се подкрепят с вкусна храна или да се сгреят с топъл планински билков чай, който се предлага безплатно.“, казва Димитринка Цветкова и добавя, че мястото е рай за скиори, сноубордисти, както и за малчуганите, които се пускат с шейни.


Освен това, за разлика от големите курорти, цените тук са все още „народни“, по джоба на всеки. Нощувката в тукашните хижи няма да ви излезе повече от 20 лв. на вечер. Толкова ще ви струва и дневната ски карта, като за деца цената е 15 лв. Няма да ви се наложи и да чакате с часове на опашка, за да се вредите на влека, просто защото няма толкова народ. „Караш ски до премала и се радваш на красивата панорама “- обяснява Димитринка.

А какво да правим, когато няма сняг през зимата? 

Къщата музей на Иван Вазов

Това не спира гостите, защото Берковица, заедно с околностите, е рай за туризма. Не случайно красотите ѝ са възпети в творчеството на Иван Вазов, който временно е бил съдия в града. Тук патриархът на българската литература създава някои от своите най-големи шедьоври. В Берковица има къща-музей, посветена на него. А на връх Ком се издига негов барелеф, който посреща стотици туристи и през зимата. „От града до т.нар. Нова хижа, в подножието на вр. Ком се стига по асфалтов път за около 30-на  минути. А от хижата до самия връх има чудесна пътека, която се преминава за около час и половина – два, дори при снежни условия.“ – пояснява Димитринка. Етнографският музей и градската художествена галерия са с широко отворени врати за гостите на Берковица. Както и тукашните ресторанти и механи, които пък наблягат на местната кухня и колорит. А какво да хапнем там ? :

Могат да се опитат типични берковски ястия и всякакви неща от българската кухня. Като например берковска топеница – това е много вкусна салата разядка, или пък гювеч по берковски. Почти във всеки ресторант ще откриете нашенски ястия в менюто – обяснява Димитринка Цветкова. За обяд, между две ски спускания, тя препоръчва да се сгреем с шкембе чорба или пилешка супа. – Навсякъде ще бъдете посрещнати и обгрижени с топлина. Затова напоследък Берковица стана търсена уикенд дестинация“ – казва в заключение Димитринка Цветкова от ТИЦ Берковица.

Снимки: berkovitsa.bg, ТИЦ Берковица



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър, който създава красота, както го прави природата – във фермата за пауни в с. Сусам

Димитър Димитров отглежда кози, овошки, калифорнийски червеи, доскоро се е занимавал и с коне. Ала голямата му любов са пауните. В хасковското село Сусам той се грижи за 300 големи и 200 малки пъстроцветни пернати от 26 разновидности, става ясно от..

публикувано на 19.03.24 в 09:10

"България е брутално яка" – вижте тези уникални образци от бруталистичната ни архитектура (Видео)

Сградите, построени в периода на социализма, безспорно оформят голяма част от поколенията в България, казват ентусиастите от дигиталния проект "България на длан”, който през видео и фото съдържание представя страната ни по нестандартен начин...

публикувано на 17.03.24 в 08:05

Курортите ни са в топ десетката сред германските туристи

България е на 8-мо място при ранните записвания за лятна ваканция на германците през 2024 г. След пандемията с коронавирус, имаше известен отлив на немски туристи от нашите курорти. Сега обаче германците отново са започнали да правят ранни..

публикувано на 16.03.24 в 10:10