Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Цената на PCR тестовете в Гърция стана политически въпрос

Опозицията в Гърция поиска предсрочни избори и обвини правителството, че няма стратегия за справяне с Covid-19. Повод е фиксираното от държавата намаление на цената за PCR тестовете в частните лаборатории до 47 евро. 35 евро от сумата е цената на консумативите и 12 евро са за вземане на пробата. Лидерът на опозиционната СИРИЗА Алексис Ципрас, определи намалението като "подигравка за гърците". Лявата опозиция твърди, че властите са оставили частните лаборатории 2 години безконтролно да грабят гражданите. В условията на „цунамито“ от високи цени на стоките от първа необходимост всички опозиционни партии искат тестовете да са безплатни. От лекарския съюз също са „за“ безплатни тестове и изтъкват, че само чрез масово тестване ще се разкрие размерът на пандемията, съобщава кореспондентът на БНР в Гърция Катя Пеева.

Споразумението с Белград е приоритет за Прищина

Целта на Косово за 2022 г. е да постигне споразумение със Сърбия и да нормализира отношенията, каза премиерът Албин Курти, информира телевизионният канал „Алсат-М“. Той отбеляза, че Сърбия иска да продължи европейския си път, но това не е възможно без признаването на Косово. Прищина от своя страна иска европейска и евроатлантическа интеграция, което изисква пълно нормализиране на отношенията с Белград.
Заради режима на тока и недостига, Косово забрани добиването на криптовалути, съобщи Ройтерс. Един от криптоминьорите разказа пред агенцията, че плаща 170 евро на месец за електроенергия, а парите, които печели от добива на криптовалути са средно 2400 евро. През 2021 г. цената на електроенергията достигаше 70 евро за мегаватчас, но сега вече струва 515 евро за мегаватчас, твърди премиерът Курти.

Турските домакинства посрещнаха годината с нови цени на тока и газа

Турският енергиен регулатор рязко повиши цените на тока и природния газ за домакинствата, като се позова на световните енергийни цени. Нарастването е между 52% и 130% , пише вестник Haberturk. По новите тарифи, от януари домакинствата ще плащат 1,37 турски лири на киловатчас за електроенергия до 150 киловатчаса на месец и 2,06 лири на киловатчас за потребление над този лимит. Държавната компания Botas повиши от 2022 г. цените на природния газ с 25% за домакинствата, с 15% за електроцентралите и с 50% за фирмите. Това допълнително ще увеличи потребителската инфлация, която през декември 2021 г. е 36% спрямо година по-рано.
Въпреки инфлацията, през 2021 г. Турция се е изкачила на 10-о място сред държавите в Европа с най-голям обем чужди инвестиции, а Истанбул е на 7-а позиция в рейтинга на градовете, привличащи инвестиции.

Белград не приема санкциите на САЩ срещу Милорад Додик

Сръбският президент Александър Вучич обяви, че до 11 януари ще проведе разговори със сръбския член на президентството на Босна и Херцеговина (БиХ) Милорад Додик и президента на Република Сръбска в БиХ Желка Цвианович за наложените от САЩ санкции срещу сръбския лидер в Баня Лука, предаде БГНЕС. Според Вучич, Сърбия не е съгласна със санкциите над Додик и близката до него Алтернативна телевизия и Белград в никакъв случай няма да налага санкции срещу представители на своя народ в БиХ. „Трябва да поддържаме рационални, достойни и коректни отношения с американците. Те са голяма сила. Но от друга страна няма да се връщаме назад във времето, когато бяха поставени блокади и барикади срещу политическите представители на нашия народ на Дрина“, каза Вучич.

Албания ще потърси отделяне от Северна Македония по пътя за ЕС

Албания се намира в абсурдна ситуация да е блокирана заради ветото, което България наложи на Северна Македония. Това заяви албанският премиер Еди Рама, коментирайки евроинтеграцията на страната. „Потърсихме мнението на гражданите дали биха подкрепили нов подход към външната ни политика“, каза албанският премиер, цитиран от телевизия „Ора нюз“. Ако България продължи да налага вето, нека започнем открито да търсим отделяне от Северна Македония, предлага Рама. Премиерът подчерта, че е важно Тирана да осъществи необходимия напредък в работата на правосъдната система и Специалната прокуратура за борба с корупцията и организираната престъпност. „Специализираното правосъдие трябва да докаже, че не е политизирано, а задачата му е единствено да се бори с престъпността в Албания“, добави премиерът.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: ЕПА/БГНЕС


Още от категорията

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45

Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

Инвестицията в сигурността на Черно море ще гарантира мира и свободата в регионален план и Европа. България подкрепя мирната формула на украинския президент Володимир Зеленески и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в през..

публикувано на 15.04.24 в 11:52

България и Украйна домакинстват конференция, посветена на сигурността в Черно море

България и Украйна ще бъдат съвместен домакин на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Форумът е организиран от българските и от украинските министерства на външните работи и на..

публикувано на 15.04.24 в 06:00