Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Темпът на инфлация достигна нива от 2009 година

Снимка: архив

Годишният темп на инфлация се ускори до 6.3 % през ноември, като за последно подобни стойности в България са наблюдавани в началото на 2009 г. Разликата е, че тогава протичаше процес на дезинфлация след период на двуцифрен темп на инфлация през 2008 г. Поскъпването на енергийните стоки и храните съответно с 24 % и 6.8 % спрямо същия месец на 2020 г. формира над 70 % от повишението на общия индекс на годишна база. Това е записано в месечния обзор на българската икономика от декември 2021 г., изготвен и публикуван днес от Министерството на финансите.
Посочва се, че продължава тенденцията за ускорено поскъпване на основните хранителни продукти. По-съществени увеличения през ноември са регистрирани при цените на хляб – 7.8 %, масло – 5.3 %, кисело мляко – 4.2 %, захар – 3 %, сирене – 2.6 %.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Тойота" инвестира в разработка на INSAIT за изкуствен интелект

"Тойота" финансира изследвания в българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии – INSAIT, който е към Софийския университет. Целта на проекта е създаването на нов вид изкуствен интелект, внедрен в робот, включващ..

публикувано на 10.04.24 в 13:50
Отляво надясно - Румен Спецов, Людмила Петкова, Георги Димов

Фискалният резерв се оказа с над 3 милиарда лева по-малко от обявения

Основните приоритети пред служебното правителство във финансовата политика ще бъде влизането на България в еврозоната и устойчивостта на публичните финанси. Това обяви на брифинг новият вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова. Стана ясно..

публикувано на 09.04.24 в 17:54

Политическата нестабилност отблъсква чуждите инвеститори

Икономиката на страната е на 64% от средноевропейското ниво. Все още не е премината границата от 70%, която Румъния достигна. Това, което отличава България от останалите държави в региона е, че при тях има по-високи нива на инвестиции, по-добро..

публикувано на 08.04.24 в 17:15