Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Темпът на инфлация достигна нива от 2009 година

Снимка: архив

Годишният темп на инфлация се ускори до 6.3 % през ноември, като за последно подобни стойности в България са наблюдавани в началото на 2009 г. Разликата е, че тогава протичаше процес на дезинфлация след период на двуцифрен темп на инфлация през 2008 г. Поскъпването на енергийните стоки и храните съответно с 24 % и 6.8 % спрямо същия месец на 2020 г. формира над 70 % от повишението на общия индекс на годишна база. Това е записано в месечния обзор на българската икономика от декември 2021 г., изготвен и публикуван днес от Министерството на финансите.
Посочва се, че продължава тенденцията за ускорено поскъпване на основните хранителни продукти. По-съществени увеличения през ноември са регистрирани при цените на хляб – 7.8 %, масло – 5.3 %, кисело мляко – 4.2 %, захар – 3 %, сирене – 2.6 %.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Николай Денков и Кирил Вътев
(Снимки: БГНЕС, МЗХ)

Държавна лаборатория за изследване на пестициди се открива на границата с Турция

Премиерът Николай Денков и министърът на земеделието и храните Кирил Вътев на 29 февруари ще открият Държавна лаборатория за изследване на пестициди на ГКПП "Капитан Андреево", на границата с Турция. Капацитетът на лабораторията ще осигурява официален..

публикувано на 29.02.24 в 06:10

Стокообменът между България и Гърция достигна рекордните 4,5 млрд. евро

Пълното присъединяване на България в Шенген ще даде допълнителен тласък на отношенията между България и Гърция, каза гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис, на брифинг в София. Споделяме един обмен по отношение на движението на граждани, посочи гостът..

публикувано на 27.02.24 в 14:17
Кирил Вътев

Земеделските министри на Европейския съюз търсят решения на кризата в селското стопанство

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев ще участва на днешното заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел, съобщиха от ресорното ведомство. Очаква се Белгийското председателство и Европейската комисия да..

публикувано на 26.02.24 в 07:00