Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бабинден е!

Отбелязваме Бабинден - един от големите народни женски празници, посветен на родилната помощ и възрастните жени, които някога помагали на родилките. Той следва големите зимни празници, Богоявление и Ивановден, на които се извършва ритуално къпане. За разлика от тях, Бабинден е езически празник със славянски корени и се отбелязвал по стар стил на 21 януари. В наши дни, празникът е загубил повечето от дългогодишните си ритуали като къпане на бабата и на малките деца от бабата, угощение на навестите, дошли да почетат възрастната жена в дома ѝ. В някои области на България още се спазват тези традиции, като след „окъпването“ на бабата, младите булки я даряват с ризи, чорапи и платно, които премятат на дясното ѝ рамо. От своя страна бабата връзва на дясната ръчичка на децата червен и бял конец.

По стар стил празникът се отбелязва на 21 януари - датата, която от 1951 година е обявена за Ден на родилната помощ на акушерките и гинеколозите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мартеници или родопски байници – символ на надеждата за хубавото, което предстои

Мартеницата е един от символите на България – считан за предвестник на пролетта и прогонването на мрака. Всяка година на първи март, дори далеч от родината, българите закичваме близки и приятели с усуканите бели и червени конци, с..

публикувано на 01.03.24 в 04:30

Костинброд кани българи от Сърбия за фолклорния фестивал “Шопски наниз”

Четиринадесетото издание на Международния фолклорен  фестивал “Шопски наниз”  ще  се проведе на 19, 20 и 21  април  2024 г., в Народно читалище "Иван Вазов-1947" в гр. Костинброд. Към събитието се канят да се присъединят и българите от Сърбия, съобщава..

публикувано на 28.02.24 в 17:41

Два дни в Априлци празнуват сланината и греяната ракия

Празникът на сланината и греяната ракия събра в планинския град Априлци хиляди гости от цялата страна. “ Тези два дни ще бъде пълно с песни и танци, греяна ракия, препечена сланинка. Празникът е повод хората да видят каква невероятна природа имаме и..

публикувано на 24.02.24 в 16:42