Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid мерките ще зависят от заетите интензивни легла в болниците

Снимка: БГНЕС

Бизнеси и училища ще затварят при 80% заетост на интензивните легла, предвижда новият Covid план, представен от кабинета. Според плана България е разделена на 6 клъстера от области, които ще се следят общо, и мерките, които ще засягат тези клъстери, ще бъдат функция на сбора на интензивните легла в тази група от области. Картата с шестте области ще бъде представяна на българите всеки ден и с прогноза за следващите 5 дни. Така всяко семейство и бизнес може да е наясно с това, какво предстои. Това заяви премиерът Кирил Петков.

Той посочи и четири етапа, при които ще има различни мерки. Първи етап е – 50% заетост на интензивните легла (мерките са малки), втори етап - 60% (има мерки, но всички бизнеси работят, както и училищата), трети етап - 70% (тогава ще започват първите по-меки ограничителни мерки, но децата от 1 до 4 клас ще ходят на училище), четвърти етап - 80% заетост (при него ще се прави симетрично затваряне на бизнесите, освен хранителните магазини и аптеките). Към момента има опасност от влизане в етап 4 на Северен централен район, добави Петков.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стигматизирани ли са децата аутисти в България?

По света заболяванията от аутистичния спектър растат в геометрична прогресия. България не прави изключение в това отношение. И ако преди повече от десетилетие едно на 10 000 деца по света е било диагностицирано с аутизъм, то в наши дни средно 1 от 70..

публикувано на 17.04.24 в 11:05

Българите не са сред ентусиастите за евровота и очакват ЕС да защитава мира

Уморени от продължаващата трета година политическа криза с безкрайно повторение на парламентарни избори, българите не са ентусиазирани от евроизборите. Готовността им да участват в тях е по-ниска спрямо 2019 г. Това нарежда страната до Естония като..

публикувано на 17.04.24 в 08:52
Рори Милър

Американецът Рори Милър представя в САЩ и Канада рецепти от българските села

В Чикаго тази вечер от 18.30 ч. в Културен Център Магура (415 W Golf Rd # 7, Arlington Heights) ще бъде представена книгата "На око" на живеещия в България американец кулинар Рори Милър. Тя съдържа рецепти на храни от българските села. Книгата..

публикувано на 17.04.24 в 06:15