Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid мерките ще зависят от заетите интензивни легла в болниците

Снимка: БГНЕС

Бизнеси и училища ще затварят при 80% заетост на интензивните легла, предвижда новият Covid план, представен от кабинета. Според плана България е разделена на 6 клъстера от области, които ще се следят общо, и мерките, които ще засягат тези клъстери, ще бъдат функция на сбора на интензивните легла в тази група от области. Картата с шестте области ще бъде представяна на българите всеки ден и с прогноза за следващите 5 дни. Така всяко семейство и бизнес може да е наясно с това, какво предстои. Това заяви премиерът Кирил Петков.

Той посочи и четири етапа, при които ще има различни мерки. Първи етап е – 50% заетост на интензивните легла (мерките са малки), втори етап - 60% (има мерки, но всички бизнеси работят, както и училищата), трети етап - 70% (тогава ще започват първите по-меки ограничителни мерки, но децата от 1 до 4 клас ще ходят на училище), четвърти етап - 80% заетост (при него ще се прави симетрично затваряне на бизнесите, освен хранителните магазини и аптеките). Към момента има опасност от влизане в етап 4 на Северен централен район, добави Петков.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Трима души получиха нови органи след трансплантация

Трима души получиха шанс за втори живот след донорска ситуация, осъществена от екип на “Пирогов” с координатор д-р Христо Христов, съобщиха от изпълнителната агенция “Медицински надзор“. Близките на изпаднал в мозъчна смърт петдесет и девет..

публикувано на 21.04.24 в 13:35

Лошо време за катерене на планински върхове

Условията за туризъм са добри само в по-ниските части на планините, съобщиха от Планинската спасителна служба. По високите места условията остават зимни и се очаква времето да се влоши. Там има мъгла, ветровито е и температурите варират между минус 4 и..

публикувано на 21.04.24 в 10:11

"Капачки за бъдеще" с пролетна акция за закупуване на апаратура за детски и неонатологични отделения

Инициативата за събиране на пластмасови капачки, известна като "Капачки за бъдеще" продължава да генерира положителна енергия. Вече няколко години тя показва как един отпадъчен продукт, като пластмасовите капачки от бутилки може да се превърне в..

публикувано на 21.04.24 в 08:25