Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отдаваме почит на светците Гавриил Лесновски и Прохор Пчински

На 15 януари православната църква почита преподобния Гавриил Лесновски. Той е един от тримата велики последователи на покровителя на българския народ св. Иван Рилски.

Преподобният Гавриил е живял през ХІ-ХІІ век. Роден е в с. Осиче в днешна Северна Македония в болярско семейство. Със свои пари построил църква в родното си село и манастира на св. Архангел Михаил в Осоговската планина, близо до Кратово и Злетево. Уединил се над обителта в мълчание като пустинник 30 години. Чудотворните мощи на светеца са преместени в средновековната българска столица Велико Търново. 

На този ден се чества и друг български светец от Северна Македония, просиял по същите времена, като последовател на св. Иван Рилски, това е роденият в Овче поле св. Прохор Пчински. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Десантът при Свищов.
 Художник: Николай Дмитриев-Оренбургски

Шест поколения българи пазят паметта за загиналите в Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.)

Паметниците поддържат жив спомена за отминали важни събития. Повечето от тях разказват за човешката саможертва, за земята, напоена с кръвта на героите, бранили отечеството. Летописците събират тези късчета история и ги подреждат в общата картина на..

публикувано на 03.03.24 в 02:25
 Карoл поп де Сатмари, 1870  г.

Освобождението на България през обектива на Сатмари

Основателят на румънската фотография, художникът Карoл поп де Сатмари е съвременник на Българското възраждане. Имал е възможността да заснеме и остави като документални образи знаменити личности и събития от българската борба за независимост. За..

публикувано на 03.03.24 в 02:25

Ценни реликви в "Етъра" припомнят делото на революционера Георги Бенковски

Пушката на Георги Бенковски и Възванието за обявяване на Априлското въстание , както и автентични документи са сред реликвите, които разказват за живота на революционера, преди да стане част от организаторите на въстанието, превърнало се в прелюдия..

публикувано на 01.03.24 в 06:10