Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Радка Аргирова: Пандемията ще приключи тази година

Пандемията върви към приключване, краят ще бъде още тази година. Това прогнозира за БНТ проф. Радка Аргирова, съветник на премиера Кирил Петков по въпросите на пандемията от Covid-19. "Ще има, може би, още един вариант след Омикрона, след което ще можем да се върнем към нормалния си начин на живот", каза Аргирова.

Въпреки оптимистичната прогноза, според нея още не е дошло времето за приравняване на ковид пандемията с грипната епидемия.
В Испания властите са взели подобно решение преди дни, но в България обстановката все още не позволява това. Според Аргирова не е разумно у нас да отпадне сертификатът за наличие на антитела, тъй като има голям брой хора, преминали безсимптомно срещата си с вируса. Те трябва да следят антителатата си и след спадането им да се ваксинират, препоръча Аргирова.

В подхода си трябва да стъпваме на български данни, защото четенето и превеждането на данните от чужди автори, чужди системи и мерки, не е продуктивно.
При нас ситуацията е много по-различна, даже и затова, че е много по-малък процентът на хората, които са ваксинирани, смята Аргирова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40