Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Радка Аргирова: Пандемията ще приключи тази година

Пандемията върви към приключване, краят ще бъде още тази година. Това прогнозира за БНТ проф. Радка Аргирова, съветник на премиера Кирил Петков по въпросите на пандемията от Covid-19. "Ще има, може би, още един вариант след Омикрона, след което ще можем да се върнем към нормалния си начин на живот", каза Аргирова.

Въпреки оптимистичната прогноза, според нея още не е дошло времето за приравняване на ковид пандемията с грипната епидемия.
В Испания властите са взели подобно решение преди дни, но в България обстановката все още не позволява това. Според Аргирова не е разумно у нас да отпадне сертификатът за наличие на антитела, тъй като има голям брой хора, преминали безсимптомно срещата си с вируса. Те трябва да следят антителатата си и след спадането им да се ваксинират, препоръча Аргирова.

В подхода си трябва да стъпваме на български данни, защото четенето и превеждането на данните от чужди автори, чужди системи и мерки, не е продуктивно.
При нас ситуацията е много по-различна, даже и затова, че е много по-малък процентът на хората, които са ваксинирани, смята Аргирова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започна строителството на ГКПП „Струмяни – Берово“

Реалното изпълнение на проекта за строителство на граничния пункт "Струмяни-Берово" между България и Република Северна Македония е вече в ход. Това стана ясно на информационна среща в Благоевград по стратегическия проект.  Инвестицията е на стойност..

публикувано на 26.03.24 в 19:20
 Калин Стоянов

Аерогарите са готови за влизане в Шенген по въздух

Вътрешният министър Калин Стоянов се увери на място в готовността на аерогарите за влизането на България в Шенген по въздух от 31 март. От тази дата всички граждани, които пристигат от държави членки на Шенген, няма да подлежат на паспортна проверка. Те ще..

публикувано на 26.03.24 в 17:48

INSAIT е сред водещите световни институти работещи над изкуствения интелект

Българският институт INSAIT направи исторически пробив с 16 статии на конференцията CVPR- най-цитираният форум за изкуствен интелект и компютърно зрение в света. Успехът нарежда страната сред първите десет в Европа, съобщи пресцентърът на Министерството на..

публикувано на 26.03.24 в 15:54