Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кирил Петков: Не отивам в Северна Македония с анекс към договора, а с готовност за ново начало

Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

Българският премиер Кирил Петков се надява, че по време на визитата му на 18 януари в Северна Македония ще бъде договорено създаването на пет работни групи - по икономика, култура, инфраструктура, европейска интеграция и история. Това е споделил той в интервю за северномакедонската агенция МИА, цитиран от БГНЕС. Петков е уточнил, че критерии за работата на групите няма да бъдат сроковете, а крайните резултати. Той е заявил, че няма да отиде в Северна Македония с анекс към Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, а с градивен тон и готовност за ново начало. По думите му това ново начало „ще бъде по-динамично, по-практично, освободено от предишните декларативни ангажименти и насочено към конкретните важни въпроси, засягащи ежедневието на гражданите на двете страни”.

Още от категорията

Делян Добрев

Само редовно правителство може да предотврати тегленето на двойно по-голям дълг през следващите години

За да може да се усвоят парите по европейските фондове и да се поправи Плана за възстановяване и устойчивост, България има нужда от правителство на всяка цена, което да управлява поне година. В интервю по БНТ, Делян Добрев от ГЕРБ посочи, че..

публикувано на 12.11.22 в 16:59

Удължаването на срока за износа на зърно от Украйна остава под въпрос

След срещата в Женева на 11 ноември, посветена на зърнената сделка, ООН призова страните по целия свят да вдигнат бариерите пред износа на руски торове, съобщи БТА. Споразумението за износа на украинско зърно изтича на 19 ноември, но удължаването..

публикувано на 12.11.22 в 10:55

По съседски: Събития с балкански адрес

Европарламентът каза „да” на Хърватия за Шенген Европейският парламент гласува резолюция за приемането на Хърватия в Шенген. Отправен е призив Съветът на ЕС да одобри приемането на Загреб до края на годината. Решението беше прието с 534..

публикувано на 11.11.22 в 10:51