Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кирил Петков: Не отивам в Северна Македония с анекс към договора, а с готовност за ново начало

Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

Българският премиер Кирил Петков се надява, че по време на визитата му на 18 януари в Северна Македония ще бъде договорено създаването на пет работни групи - по икономика, култура, инфраструктура, европейска интеграция и история. Това е споделил той в интервю за северномакедонската агенция МИА, цитиран от БГНЕС. Петков е уточнил, че критерии за работата на групите няма да бъдат сроковете, а крайните резултати. Той е заявил, че няма да отиде в Северна Македония с анекс към Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, а с градивен тон и готовност за ново начало. По думите му това ново начало „ще бъде по-динамично, по-практично, освободено от предишните декларативни ангажименти и насочено към конкретните важни въпроси, засягащи ежедневието на гражданите на двете страни”.

Още от категорията

Министерството на външните работи осъди обидите на Еди Рама към България и ЕС

В позиция на външно министерство се заявява, че в ЕС България винаги е подкрепяла европейската принадлежност на албанския народ. "Отстоявали сме европейската перспектива на Албания и началото на преговорите за членство в ЕС и тогава, когато беше много..

публикувано на 24.06.22 в 12:19

Украйна и Молдова вече са страни кандидати за членство в ЕС

Европейският съвет одобри Украйна и Молдова да получат статут на страни кандидати за членство . Председателят на Съвета Шарл Мишел нарече решението "исторически момент и "ключова стъпка в пътя на двете страни към Евросъюза". Украинският..

публикувано на 24.06.22 в 08:54

Многочасово заседание на външната комисия по казуса “Северна Македония”

След четиричасово заседание външната парламентарна комисия прие проекта на “Демократична България” относно Република Северна Македония и отхвърли предложенията на ДПС и на ГЕРБ-СДС. В проекта е записано, че парламентът възлага на правителството да одобри..

обновено на 23.06.22 в 20:04