Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кирил Петков: Не отивам в Северна Македония с анекс към договора, а с готовност за ново начало

Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

Българският премиер Кирил Петков се надява, че по време на визитата му на 18 януари в Северна Македония ще бъде договорено създаването на пет работни групи - по икономика, култура, инфраструктура, европейска интеграция и история. Това е споделил той в интервю за северномакедонската агенция МИА, цитиран от БГНЕС. Петков е уточнил, че критерии за работата на групите няма да бъдат сроковете, а крайните резултати. Той е заявил, че няма да отиде в Северна Македония с анекс към Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, а с градивен тон и готовност за ново начало. По думите му това ново начало „ще бъде по-динамично, по-практично, освободено от предишните декларативни ангажименти и насочено към конкретните важни въпроси, засягащи ежедневието на гражданите на двете страни”.

Още от категорията

Кирил Петков

Кирил Петков: Решението на НС за Република Северна Македония е историческо

"Днес българският парламент взе историческо решение, което дава зелена светлина на предложението за присъединяване на Северна Македония към ЕС”, написа в Туитър премиерът Кирил Петков. В първия си коментар след гласуването той подчертава, че интеграцията на..

публикувано на 24.06.22 в 17:09

България прие френското предложение за Северна Македония и ЕС

Със 170 гласа "за", 36 "против" и 21 "въздържали се" парламентът одобри даване на зелена светлина за начало на преговори на Северна Македония с ЕС. В документа като условия са поставени:   - Ефективно изпълнение на Договора за приятелство,..

публикувано на 24.06.22 в 14:19

Министерството на външните работи осъди обидите на Еди Рама към България и ЕС

В позиция на външно министерство се заявява, че в ЕС България винаги е подкрепяла европейската принадлежност на албанския народ. "Отстоявали сме европейската перспектива на Албания и началото на преговорите за членство в ЕС и тогава, когато беше много..

публикувано на 24.06.22 в 12:19