Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме св. Атанасий Велики на 18 януари

Дойде ли Атанасовден, задава се и пролетта

Снимка: архив

На 18 януари се прекланяме пред „бащата на православието“, както нарекли още приживе родения в Египет св. Атанасий /295г./. Богослов и духовник, патриарх на Александрия от 328 до 373 година, св. Атанасий Велики е първият, който разпространява в Европа монашеството, възникнало в Египет.

Народът ни тачи светеца и като покровител на снега и леда. Разпространено е вярването, че на своя празник свети Атанасий отива в планината на бял кон. Сваля зимния кожух, облича копринена риза и се провиква: „Иди си, зимо, да дойде лято!”. Затова и българинът казва, че от този ден нататък Зимата започва да се оттегля и да прави място на Пролетта и възраждащата се природа.

В народните представи свети Антоний, когото почитаме ден по-рано, и свети Атанасий са братя близнаци. Затова на Атанасовден в някои райони на страната ни извършвали ритуали за побратимяване – с убеждението, че братята-близнаци Антон и Атанас ще бдят над побратимите и ще покровителстват тяхното родство. 

На днешния ден, освен носещите името на светеца – Атанас, Атанаска и техните производни, празнуват и ковачите. Това е свързано с легендата, според която Антон и Атанас били ковачи, дори изобретили ковашките клещи. Как се е случило това, защо в някои райони двата поредни дни се наричат „медени” и какви забрани се спазват – прочетете в публикацията „Сладки и медени” – поверия, ритуали и легенди за Антоновден и Атанасовден, от колекцията на Радио България.

Редактор: Елена Каркаланова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

„Хвърковатата чета на Бенковски”, художник Петър Морозов

Чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски

Създателят на вътрешната организация за освобождение на България Васил Левски при формиране на революционните комитети в българските земи първи включва в тях чужденци, работещи в "Източната железница" на барон Мориц Хирш. Върху неговата революционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Преди 80 години е открита Казанлъшката гробница

"Човекът не знае пътя към небето, но конят го знае", гласи поговорка на траките. Затова тракийските царе задължително са изпращани в отвъдното заедно със своите коне. Заради многобройните могили с погребения на владетели от елинистичната епоха,..

публикувано на 19.04.24 в 04:35

Нови технологии пресъздават битката при Тутракан

Иновативен музеен обект отваря врати във военното гробище край Тутракан. Мемориалът "Тутраканска епопея – 1916" е в построена за целта нова музейно-експозиционна сграда. Тя включва редица нови технологии, които потапят посетителя в историята на..

публикувано на 18.04.24 в 12:15