Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

България не поставя под въпрос идентичността и езика на Северна Македония

Димитър Ковачевски посреща Кирил Петков в Скопие
Снимка: БГНЕС

Започна официалното посещение на българската делегация водена от премиера Кирил Петков в Скопие.  

Пред телевизия „Сител“ запитан за позицията му по македонския език и народ той подчерта, че България е първата страна, която призна Северна Македония като независима държава и се гордее с това. Когато си независима държава, ние по никакъв начин не поставяме под въпрос идентичността и езика в Северна Македония. Това е вашето право на идентичност и никой не го оспорва, казва Петков, цитиран от БТА. 

Трябва да изградим връзки, които няма да зависят от това кой е на власт в Скопие и София. Да създадем ясни правила, че речта на омразата не е позволена за съсед, с когото искаме да имаме добросъседски отношения, допълни Петков.


Още от категорията

Министерството на външните работи осъди обидите на Еди Рама към България и ЕС

В позиция на външно министерство се заявява, че в ЕС България винаги е подкрепяла европейската принадлежност на албанския народ. "Отстоявали сме европейската перспектива на Албания и началото на преговорите за членство в ЕС и тогава, когато беше много..

публикувано на 24.06.22 в 12:19

Украйна и Молдова вече са страни кандидати за членство в ЕС

Европейският съвет одобри Украйна и Молдова да получат статут на страни кандидати за членство . Председателят на Съвета Шарл Мишел нарече решението "исторически момент и "ключова стъпка в пътя на двете страни към Евросъюза". Украинският..

публикувано на 24.06.22 в 08:54

Многочасово заседание на външната комисия по казуса “Северна Македония”

След четиричасово заседание външната парламентарна комисия прие проекта на “Демократична България” относно Република Северна Македония и отхвърли предложенията на ДПС и на ГЕРБ-СДС. В проекта е записано, че парламентът възлага на правителството да одобри..

обновено на 23.06.22 в 20:04