Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

България не поставя под въпрос идентичността и езика на Северна Македония

Димитър Ковачевски посреща Кирил Петков в Скопие
Снимка: БГНЕС

Започна официалното посещение на българската делегация водена от премиера Кирил Петков в Скопие.  

Пред телевизия „Сител“ запитан за позицията му по македонския език и народ той подчерта, че България е първата страна, която призна Северна Македония като независима държава и се гордее с това. Когато си независима държава, ние по никакъв начин не поставяме под въпрос идентичността и езика в Северна Македония. Това е вашето право на идентичност и никой не го оспорва, казва Петков, цитиран от БТА. 

Трябва да изградим връзки, които няма да зависят от това кой е на власт в Скопие и София. Да създадем ясни правила, че речта на омразата не е позволена за съсед, с когото искаме да имаме добросъседски отношения, допълни Петков.


Още от категорията

МВнР: Северна Македония да покаже с действия ангажираност за европейското си бъдеще

В своя позиция външното ни министерство определя като “историческо” решението на Народното събрание да подкрепи отварянето на пътя за присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз при конкретни параметри . “ Изразяваме готовност да..

публикувано на 25.06.22 в 10:53

Украинските войски се изтеглят от Северодонецк

Украинските сили започнаха да се изтеглят от Северодонецк - последния голям бастион на украинската съпротива в Луганска област. Цялата инфраструктура на града е унищожена и 90% от домовете са с нанесени от обстрела щети. Стотици цивилни са останали в..

публикувано на 25.06.22 в 09:03
Президентът на Франция Еманюел Макрон

Еманюел Макрон поздрави българския парламент за решението да свали ветото за РСМ

“Искам да поздравя българския парламент за днешния му вот, който отваря пътя за вдигането на българското вето за започване на преговори със Северна Македония и по този начин дава ход и на досието на Албания”, заяви френският президент Еманюел Макрон...

публикувано на 24.06.22 в 19:10