Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

България не поставя под въпрос идентичността и езика на Северна Македония

Димитър Ковачевски посреща Кирил Петков в Скопие
Снимка: БГНЕС

Започна официалното посещение на българската делегация водена от премиера Кирил Петков в Скопие.  

Пред телевизия „Сител“ запитан за позицията му по македонския език и народ той подчерта, че България е първата страна, която призна Северна Македония като независима държава и се гордее с това. Когато си независима държава, ние по никакъв начин не поставяме под въпрос идентичността и езика в Северна Македония. Това е вашето право на идентичност и никой не го оспорва, казва Петков, цитиран от БТА. 

Трябва да изградим връзки, които няма да зависят от това кой е на власт в Скопие и София. Да създадем ясни правила, че речта на омразата не е позволена за съсед, с когото искаме да имаме добросъседски отношения, допълни Петков.


Още от категорията

Кирил Петков

Кирил Петков: Решението на НС за Република Северна Македония е историческо

"Днес българският парламент взе историческо решение, което дава зелена светлина на предложението за присъединяване на Северна Македония към ЕС”, написа в Туитър премиерът Кирил Петков. В първия си коментар след гласуването той подчертава, че интеграцията на..

публикувано на 24.06.22 в 17:09

България прие френското предложение за Северна Македония и ЕС

Със 170 гласа "за", 36 "против" и 21 "въздържали се" парламентът одобри даване на зелена светлина за начало на преговори на Северна Македония с ЕС. В документа като условия са поставени:   - Ефективно изпълнение на Договора за приятелство,..

публикувано на 24.06.22 в 14:19

Министерството на външните работи осъди обидите на Еди Рама към България и ЕС

В позиция на външно министерство се заявява, че в ЕС България винаги е подкрепяла европейската принадлежност на албанския народ. "Отстоявали сме европейската перспектива на Албания и началото на преговорите за членство в ЕС и тогава, когато беше много..

публикувано на 24.06.22 в 12:19