Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

България не поставя под въпрос идентичността и езика на Северна Македония

Димитър Ковачевски посреща Кирил Петков в Скопие
Снимка: БГНЕС

Започна официалното посещение на българската делегация водена от премиера Кирил Петков в Скопие.  

Пред телевизия „Сител“ запитан за позицията му по македонския език и народ той подчерта, че България е първата страна, която призна Северна Македония като независима държава и се гордее с това. Когато си независима държава, ние по никакъв начин не поставяме под въпрос идентичността и езика в Северна Македония. Това е вашето право на идентичност и никой не го оспорва, казва Петков, цитиран от БТА. 

Трябва да изградим връзки, които няма да зависят от това кой е на власт в Скопие и София. Да създадем ясни правила, че речта на омразата не е позволена за съсед, с когото искаме да имаме добросъседски отношения, допълни Петков.


Още от категорията

За първи път от век Русия е в технически дефолт

За първи път от 1918 г. Русия обяви дефолт по своя суверенен дълг в чужда валута, съобщи Bloomberg. Това стана заради международните санкции срещу Москва след руската агресия в Украйна и невъзможността на руските банки да покрият задължение по падеж от..

публикувано на 27.06.22 в 08:45

На 27 юни премиерът обеща да подаде официално оставката на кабинета

Премиерът Кирил Петков обеща да подаде оставката на своето правителство на 27 юни, след като кабинетът изгуби на 23 юни парламентарния вот на доверие. Президентът Румен Радев ще може да започне консултации с парламентарните групи за връчването..

публикувано на 26.06.22 в 17:31

Кирил Петков остава кандидат за премиер на партия "Продължаваме промяната“

Премиерът в оставка Кирил Петков каза пред БНР, че отново ще бъде кандидат за министър-председател на своята партия "Продължаваме промяната“, при поемането на новия мандат за съставяне на правителството. Той заяви, че няма да води преговори с..

публикувано на 26.06.22 в 14:34