Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва в НС за втори мандат на “Дондуков” 2

Президентът: Нужни са неотложни законови промени за ускоряване получаването на българско гражданство от сънародниците ни зад граница

| обновено на 19.01.22 в 10:50
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова се заклеха в Народното събрание, че и през втория си мандат на “Дондуков” 2 ще спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия ще се ръководят от интересите на народа. “Демокрацията и правовата държава са фундаментът, който трябва да възстановим”, заяви Румен Радев в първото си обръщение към народа и Народното събрание. По думите му, текущите кризи, които се изострят и употребяват от задкулисието, не бива да отклоняват вниманието от стратегическите приоритети.

“Мой дълг като държавен глава е да връщам дневния ред към дългосрочните цели на нацията, далеч отвъд хоризонта на политическите мандати - овладяването на демографската криза; справянето с бедността и неравенствата; повишаването на стандарта и качеството на живот; духовното развитие; гарантирането на суверенитета и сигурността; отстояването на националните интереси и достойнство; утвърждаване на позитивния образ на страната ни навън”, изтъкна държавният глава.

Румен Радев декларира като приоритет в дейността на президентската институция „поддържането на жива връзка и духовното приобщаване на българските общности зад граница, както и отстояването на техните права и идентичност. Нужни са неотложни законови промени за ускоряване получаването на българско гражданство от сънародниците ни зад граница. Надявам се също отдавнашната идея на вицепрезидента за създаване на български културен институт за нашите общности да срещне подкрепата на изпълнителната власт“ - посочи държавният глава пред НС.

Депутатите от ГЕРБ напуснаха пленарната зала по време на словото на Румен Радев, провокирани от думите му, че през първия президентски мандат старият авторитарен модел е достигнал своя апогей и че гражданският бунт срещу мафиотизацията на властта е извадил на повърхността факти и процеси, които тя е премълчавала.

На церемонията присъстваха премиерът Кирил Петков и министрите, Петър Стоянов - президент от 1997 до 2002 г., бивши председатели на Народното събрание, членовете на Конституционния съд, представители на дипломатическия корпус, на регистрираните вероизповедания, на държавни институции.


След клетвата в парламента патриарх Неофит посрещна президента и вицепрезидента в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”, където отслужи тържествен молебен по повод предстоящото им встъпване в длъжност на 22 януари т.г. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Делян Пеевски

ДПС няма да подкрепи правителство с мандата на ПП-ДБ

"Този парламент е изчерпан. Без ГЕРБ-СДС не може да има правителство", така коментира във Фейсбук председателят на ДПС Делян Пеевски новината за оттеглянето на кандидатурата на Мария Габриел за премиерския пост. "Днес научихме от изявлението на..

публикувано на 24.03.24 в 16:55
Политологът проф. Милена Стефанова (в средата), (вдясно) социологът Юлий Павлов и (вляво) проф. Росен Стоянов, политолог

За да има правителство, политиците трябва да преглътнат две неща

Най-вероятно е ротацията да се осъществи и България да има правителство, въпреки всички раздори. Нови избори не биха довели до нищо по-различно в парламента и участниците в преговорите знаят това. Такова мнение изказаха в ефира на БНР политолозите проф...

публикувано на 24.03.24 в 14:43

Българското правителство осъди нападението в Москва и призова за разследване

България изразява съболезнования към близките на жертвите от терористичния акт в Москва. “Категорично осъждаме тероризма във всички негови прояви. Призоваваме за разследване и изясняване на обстоятелствата, довели до извършването на нападението“, пише..

публикувано на 23.03.24 в 13:47