Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва в НС за втори мандат на “Дондуков” 2

Президентът: Нужни са неотложни законови промени за ускоряване получаването на българско гражданство от сънародниците ни зад граница

| обновено на 19.01.22 в 10:50
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова се заклеха в Народното събрание, че и през втория си мандат на “Дондуков” 2 ще спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия ще се ръководят от интересите на народа. “Демокрацията и правовата държава са фундаментът, който трябва да възстановим”, заяви Румен Радев в първото си обръщение към народа и Народното събрание. По думите му, текущите кризи, които се изострят и употребяват от задкулисието, не бива да отклоняват вниманието от стратегическите приоритети.

“Мой дълг като държавен глава е да връщам дневния ред към дългосрочните цели на нацията, далеч отвъд хоризонта на политическите мандати - овладяването на демографската криза; справянето с бедността и неравенствата; повишаването на стандарта и качеството на живот; духовното развитие; гарантирането на суверенитета и сигурността; отстояването на националните интереси и достойнство; утвърждаване на позитивния образ на страната ни навън”, изтъкна държавният глава.

Румен Радев декларира като приоритет в дейността на президентската институция „поддържането на жива връзка и духовното приобщаване на българските общности зад граница, както и отстояването на техните права и идентичност. Нужни са неотложни законови промени за ускоряване получаването на българско гражданство от сънародниците ни зад граница. Надявам се също отдавнашната идея на вицепрезидента за създаване на български културен институт за нашите общности да срещне подкрепата на изпълнителната власт“ - посочи държавният глава пред НС.

Депутатите от ГЕРБ напуснаха пленарната зала по време на словото на Румен Радев, провокирани от думите му, че през първия президентски мандат старият авторитарен модел е достигнал своя апогей и че гражданският бунт срещу мафиотизацията на властта е извадил на повърхността факти и процеси, които тя е премълчавала.

На церемонията присъстваха премиерът Кирил Петков и министрите, Петър Стоянов - президент от 1997 до 2002 г., бивши председатели на Народното събрание, членовете на Конституционния съд, представители на дипломатическия корпус, на регистрираните вероизповедания, на държавни институции.


След клетвата в парламента патриарх Неофит посрещна президента и вицепрезидента в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”, където отслужи тържествен молебен по повод предстоящото им встъпване в длъжност на 22 януари т.г. 

Още от категорията

Руското консулство във Варна

Русия затвори консулствата си в България

Руското посолство в България съобщи, че консулските служби в София и във Варна спират работа. Генералното консулство в Русе също затваря до месец поради липса на персонал, след обявеното от премиера Кирил Петков експулсиране на 70 руски дипломати от..

публикувано на 29.06.22 в 12:49
Йенс Столтенберг

Вратата на НАТО остава отворена за нови членове

Президентът Румен Радев е начело на българската делегация в Мадрид за срещата на върха на НАТО . Преди началото на форума Турция вдигна своето вето срещу присъединяването на Финландия и Швеция. Генералният секретар на Алианса Столтенберг заяви, че..

публикувано на 29.06.22 в 08:51

Втори ден на разговори при президента за намиране на формулата за ново правителство

Партия "Има такъв народ" е готова да преговаря за съставяне на правителство, но не на всяка цена, обяви председателят на парламентарната й група Тошко Йорданов на първите за деня консултации при президента за връчване на проучвателен мандат.  Вчера..

обновено на 28.06.22 в 11:53