Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Що е то сурвачка и какво знаят чужденците за този типичен нашенски атрибут?

Снимка: БГНЕС

Многоезичната аудитория на Радио България е много добре информирана относно традициите и културата на страната ни. Това донякъде се дължи на подробната и достъпно поднесена информация, която ежедневно ви представяме на 10 езика чрез текстове, подкасти и снимки от България. Доказват го и резултатите от поредната ни анкета, която бе посрещната с голям интерес от многобройната ни аудитория.

Попитахме ви Какво е сурвачка?. С удоволствие установихме, че 80% от нашите онлайн потребители са посочили правилния отговор, а именно, че това е традиционен атрибут за новогодишни наричания. Единствено посетителите на сръбската и на албанската страници са се объркали, като част от тях са отбелязали, че сурвачка е вълшебна пръчица, а друга – че това е част от фолклорната ни украса за Коледа.

Що е то сурвачка?

Сурвакането е сред най-обичаните и колоритни нашенски новогодишни обичаи. Основен атрибут е сурвачката - дрянова клонка, украсена с усукани разноцветни конци, с нанизани пуканки, прежда, всякакви сушени плодове и парички. И до ден днешен, в първите часове на Новата година българите взаимно се сурвакат, т.е. леко се потупват по гърбовете с въпросните пръчици с пожелание за здраве и благоденствие, докато изговарят някое ритуално нареждане, едно от които гласи:

Сурва, весела година,

златен клас на нива,

червена ябълка в градина,

жълт мамул на леса,

голям грозд на лоза,

пълна кесия с пари...

Живо, здраво до година, до година, до амина!”

По традиция, в първите часове на новата година, сурвакарите обикалят селището и сурвакат съседи и близки. А домакините им дават дребни пари или бонбони.

Още за тази колоритна, изпълнена с дълбока символика българска традиция, ще научите от материалите на Радио България:

Сурва, весела година…и „Сурвачката – магическата пръчка на българите




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 10 април 2024 г.

В „България днес“ на 10 април ви разказваме за Рамазан Байрам – мюсюлманският празник с послание, срещаме ви с Елена Ганева-Роблес, преподавател на български и британски деца в Лондон. Разбираме и защо едно българско семейство загърби бизнеса си у..

публикувано на 10.04.24 в 19:00

България днес – 9 април 2024 г.

"Единство в многообразието"- мотото на Европейския съюз се превръща в свързващата нишка на историите, които сме ви подготвили в "България днес" на 9 април. От обичаите и традициите на мюсюлманите в страната ни в навечерието на Рамазан байрам, през..

публикувано на 09.04.24 в 19:00

България днес – 8 април 2024 г.

Впуснете се в новата работна седмица с предаването "България днес". На 8 април отбелязваме Международния ден на ромите, началото на Панаира на детската книга в Италия и ще загатнем за таз-годишните изненади в пътуващия фестивал "Лятно Театро", който ще..

публикувано на 08.04.24 в 19:00