Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все повече селища остават без улично осветление заради скъпия ток

Снимка: БГНЕС

Повишените цени на тока, горивата и всички енергоносители води до проблеми с уличното осветление и градския транспорт във все повече български общини, алармират кметове. А според представители на браншови организации увеличените в пъти сметки за електроенергия се отразяват пагубно и върху ресторантьорския и хотелиерския бизнес.

Над два пъти са нараснали задълженията за електроенергия и горива за отопление на община Кърджали през ноември м.г. спрямо същия месец на 2020 г., обяви в общинския сайт кметът Хасан Азис. Най-голям дял имат сферите образование и социално подпомагане, но не са малко и фактурираните средства за улично осветление. Кметът предупреждава, че високите цени ще принудят общините да спестяват от капиталови разходи за ремонт на улици, тротоари и паркови зони, на училища и детски градини. При тези темпове на цените общината ще се нуждае от близо половин милион лева месечно за електроенергия и горива, изтъква Хасан Азис. Затова той призовава държавата да подпомогне местните власти веднага след приемането на бюджета на страната.

Междувременно много общини в област Кърджали прибягват към икономии, оставяйки в мрак своите населени места. В Кирково например уличното осветление спира след 22,00 ч., а в Ардино лампите светят между 18,00 и 21,00 ч. и от 6,00 до 7,00 ч. Мярката обаче не остава затворена в един-единствен район – заради нарастващите цени на тока обхватът й постепенно се разпростира върху цялата карта на страната ни.

Въпреки сегашните икономии, последната фактура е 55 хил. лв., а ние с тази сума плащахме тока за шест месеца преди година – казва кметът на Ардино Изет Шабан. – И това е при условие, че уличното осветление работеше 5-6 часа през нощта вместо 12. Ако съпоставим с местните приходи, половината от тях ще отиват за ток при този режим. А като прибавим и управлението на отпадъците, парите приключват.”

Сметките са драстично увеличени и в община Варна, но засега в морската ни столица не се очакват икономии от уличното осветление.

“За него всяка година залагаме в бюджета между 2,5 и 3 млн. лв. – казва зам.-кметът Пейчо Пейчев. – Но в сравнение с периода октомври-декември 2020 г. разходите за същото тримесечие на м.г. са се повишили с около 2,5 пъти. Ние все още имаме достатъчно резерви и нямаме проблем с плащанията, затова и не сме въвеждали никакви ограничения – всичко свети. Надяваме се, че държавата ще предприеме действия, тъй като компенсациите от 11 ст. на киловат час не са достатъчни. Що се отнася до градския транспорт, фактурата ни за електроенергия през декември м.г. е 257 хил. лв. или 3,5 пъти повече.”

Според Екатерина Йорданова – председател на Съюза на транспортните синдикати в България, много дружества в страната, свързани с градския транспорт, са изправени пред фалит.

“Градският транспорт не може да спре, нито да бъдат съкращавани линии – казва тя. – Напротив, нуждаем се от повече, защото хората трябва да спазват дистанция. Имаме нужда и от повече средства за дезинфекция на превозните средства. Сега автобусите отново са препълнени, за разлика от началото на епидемията, и това е тревожно. Държавата трябва да се намеси и да ни подкрепи, защото ще останем без градски транспорт съвсем скоро.”

Заради огромните разходи за електроенергия и намалелите обороти в условията на епидемия 15% от заведенията и четири хотела в Стара Загора ще затворят временно от следващия месец.

Ситуацията е изключително тревожна и никой не може да мисли за повече от месец напред – казва Вени Петрова, председател на хотелиерите и ресторантьорите в града. – Известният шеф Иван Манчев съобщи, че 30% от ресторантите в страната вече са затворили. Тревожна тенденция идва от големите градове София, Варна и Пловдив, където започват разпродажбата на хотели и ресторанти и вероятно тенденцията ще дойде и при нас. Повечето колеги информират, че въпреки мерките на държавата не могат да обслужват задълженията си. А крачката до фактическия фалит е изключително малка.”

Съставил: Диана Цанкова /по материали на БНР-Кърджали, БНР-Варна и БНР-Стара Загора/

Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кирил Петков: Споразумението е причината за провала на преговорите

Лидерите на ПП-ДБ все още не са излезли с официален коментар след решението на предложената за премиер от ГЕРБ Мария Габриел да се откаже от връчения ѝ мандат за съставяне на кабинет, която също така заяви, че ГЕРБ няма да подкрепи друг кабинет...

публикувано на 25.03.24 в 14:52

Мария Габриел оттегля от парламента кандидатурата си за премиер

Номинираната от ГЕРБ за премиерския пост Мария Габриел съобщи на брифинг в неделя, че се отказва от кандидатурата за премиер и в понеделник, 25 март, ще внесе в парламента декларация за отказ от връчения мандат. Според заявеното от Габриел, ГЕРБ няма да..

публикувано на 25.03.24 в 05:45

Седмицата започва с по-ниски температури, по планините - валежи от сняг

През следващото денонощие от запад на изток ще премине бърз студен атмосферен фронт. Ще има валежи от дъжд, по високите полета на Западна България и планинските райони, през нощта примесен със сняг. На места в източната част от Северна България валежите..

публикувано на 24.03.24 в 19:05