Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив има забележително „френско наследство“

Френският мъжки колеж „Св. Августин“
Снимка: архив

Забележителен щрих от историята на град Пловдив съхранява централната сграда на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Тя е била дом на една от най-престижните образователни институции в страната през XIX в. - Френският мъжки колеж. Той е носел името „Св. Августин“ и е създаден от французи, трайно установили се в Пловдив. От там тръгва първата туристическа обиколка на екскурзовода Екатерина Терзиева, с красивото заглавие „Бонжур, мон амур Пловдив“. Нейната цел е да покаже историята, културата, архитектурата и традициите на френската диаспора в Пловдив от заселването ѝ в града преди два века, чак до наши дни. А за шармантното заглавие на тура, самата Екатерина отговаря, че в него трябваше да има френска следа, иначе Пловдив за своите жители винаги ще си остане „градът на голямата любов“.  

Френската нишка в Пловдив отвежда туристите до дома на вицеконсул Шарл Шампоазо. През 1858 г. той успява да спаси града ни от опожаряване, а заради своите  интереси в областта на археологията през 1862  Шампоазо участва в разкопки на остров Самотраки, където открива величествената статуя на богинята Нике. И до днес тази антична находка се съхранява на видно място в Лувъра.

Белег в културната история на Пловдив оставя и големият френски поет и пътешественик Алфонс дьо Ламартин, който през XIX в. отсяда в Стария град. Днес на върха на Джамбаз тепе споменът за него пази къща, наречена на негово име. Въпреки че в момента тя е затворена за ремонт и реставрация, с външния си вид тя привлича погледа и с малко въображение човек би я оприличил на птица, разперила криле върху градския хълм.

Съставил: Гергана Манчева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Ти си прелестна" – казва ни антично огледало

Витрина с малки оброчни огледала е част от експозиция, посветена на темата за женската красота в древността, представена в Археологическия музей в гр. Бургас. Изложбата е под надслов "Капризите през Античността. Погледни огледалото" и е по повод 8..

публикувано на 10.03.24 в 10:25

В Родопите звукът на гайдата е магия, за която разказва местен музей

Скулптурна композиция в родопското село Широка лъка прославя местните гайдари и певци, прочути във всички краища на родината, а и извън нея. Наречена е "Гайдарят", а наскоро в селото беше представен роман със същото заглавие. Отстоящото на няколко..

публикувано на 10.03.24 в 07:30

На Месни заговезни започва преходът към дългите Великденски пости

Винаги в неделя, осем седмици преди Великден, православните християни отбелязват Месни заговезни. По време на богослужението, Църквата припомня чрез текстовете в Светото писание картината на Страшния съд. Там са засегнати темите за греховността и..

публикувано на 10.03.24 в 05:10