Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Българска етнографска зона ще има в Болград

4
Снимка: glaspress.rs

Изграждането на българска етнографска зона е започнало в началото на годината при Центъра за култура и отдих на Болградската община /Болград в Украйна е приеман като неофициална столица на бесарабските българи/. Жителите и гостите на града ще могат да се потопят в бита и традициите на сънародниците ни в Бесарабия, както и на други националности, живеещи в този района от близо два века.


С помощта на местните хора вече са събрани много старинни предмети, които пазят духа на времето. Сред тях са ръчно изработени килими, пътеки, кърпи, одеяла и предмети от бита, активно използвани преди столетие. Скоро там ще има и кът с принадлежности от днешния бит на местните жители. Новосъздадената етнографска зона ще служи и за място, където ще се провеждат различни събития и фестивали. Новината оповести пред БТА Светлана Драгнева - главен редактор на вестник "Българите: вчера, днес, утре", със седалище в гр. Одеса.

Съставил: Гергана Манчева

Снимки: БТА

Галерия

Още от категорията

Снимка: Facebook /Протести Австрия 2020

Българи във Виена излизат на протест срещу опитите да бъде свален кабинета

Две години след протестното лято на 2020, в което българи по цял свят отстояваха гражданската си позиция, настоявайки за оставката на тогавашния премиер Бойко Борисов и на все още действащия главен прокурор Иван Гешев, сънародниците ни зад..

публикувано на 20.06.22 в 14:19
Снимка: infraestruturameioambiente.sp.gov.br

Как бесарабските българи стигнаха до Бразилия в началото на ХХ век

Българската имиграция в Бразилия от първата половина на ХХ век всъщност е бесарабска, а не онази, която тръгва от българските села за Аржентина и други страни в Южна Америка. Това е фактът, който най-силно впечатлява преводачката Мая Даскалова при..

публикувано на 17.06.22 в 12:39

Деца от България помагат на връстници от българските неделни училища в Украйна

Три тира с дарения от ученици в цяла България, насочени към техните връстници от българските неделни училища в Украйна, пристигнаха в Измаил, съобщи БТА. В кампанията "Деца помагат на деца", която е по инициатива на Министерството на..

публикувано на 15.06.22 в 17:07