Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Българска етнографска зона ще има в Болград

4
Снимка: glaspress.rs

Изграждането на българска етнографска зона е започнало в началото на годината при Центъра за култура и отдих на Болградската община /Болград в Украйна е приеман като неофициална столица на бесарабските българи/. Жителите и гостите на града ще могат да се потопят в бита и традициите на сънародниците ни в Бесарабия, както и на други националности, живеещи в този района от близо два века.


С помощта на местните хора вече са събрани много старинни предмети, които пазят духа на времето. Сред тях са ръчно изработени килими, пътеки, кърпи, одеяла и предмети от бита, активно използвани преди столетие. Скоро там ще има и кът с принадлежности от днешния бит на местните жители. Новосъздадената етнографска зона ще служи и за място, където ще се провеждат различни събития и фестивали. Новината оповести пред БТА Светлана Драгнева - главен редактор на вестник "Българите: вчера, днес, утре", със седалище в гр. Одеса.

Съставил: Гергана Манчева

Снимки: БТА

Галерия

Още от категорията

Пазарът на труда у нас е готов да поеме голяма вълна на завръщащи се от чужбина сънародници

Анкета сред българи в чужбина, направена наскоро за мултимедийната платформа Bulgaria Wants You показва, че около 35 на сто от анкетираните сънародници в Европа имат твърдо намерение да се върнат и вече разглеждат възможности за това. Ако приемем, че..

публикувано на 13.06.22 в 15:35
Илияна Йотова беше удостоена със званието „почетен гражданин“ на Винга

Вицепрезидентът Илияна Йотова стана „почетен гражданин“ на Винга в Румъния

Със званието „почетен гражданин“ на румънската община Винга беше удостоена българският вицепрезидент Илияна Йотова. „Вратата ни е широко отворена за нашите приятели от България“, заяви кметът Йоан Негрей на тържественото заседание на местния съвет...

обновено на 12.06.22 в 17:32

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще се срещне с банатските българи във Винга

На 11, 12 и 13 юни вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде във Винга, Румъния. Тя е поканена като официален гост на честването на 130-годишния юбилей на Римокатолическата църква „Св. Троица“, изградена от банатските българи. В нея са запазени реликви от 1703..

публикувано на 10.06.22 в 18:06