Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Българска етнографска зона ще има в Болград

4
Снимка: glaspress.rs

Изграждането на българска етнографска зона е започнало в началото на годината при Центъра за култура и отдих на Болградската община /Болград в Украйна е приеман като неофициална столица на бесарабските българи/. Жителите и гостите на града ще могат да се потопят в бита и традициите на сънародниците ни в Бесарабия, както и на други националности, живеещи в този района от близо два века.


С помощта на местните хора вече са събрани много старинни предмети, които пазят духа на времето. Сред тях са ръчно изработени килими, пътеки, кърпи, одеяла и предмети от бита, активно използвани преди столетие. Скоро там ще има и кът с принадлежности от днешния бит на местните жители. Новосъздадената етнографска зона ще служи и за място, където ще се провеждат различни събития и фестивали. Новината оповести пред БТА Светлана Драгнева - главен редактор на вестник "Българите: вчера, днес, утре", със седалище в гр. Одеса.

Съставил: Гергана Манчева

Снимки: БТА

Галерия

Още от категорията

Интеграцията на българите във Великобритания беше обсъдена в София

Интеграцията на българската общност във Великобритания обсъдиха в София вицепрезидентът Илияна Йотова и представители на лондонските власти и НПО. В разговора участваха също българинът Нишан Джингозян, който работи за две районни кметства в Лондон в..

публикувано на 06.06.22 в 15:33

Готвят специална езикова програма за завърналите се от чужбина българчета

Министерството на образованието и науката ще подготви законови промени, които да подпомогнат езиковото интегриране на децата на българи, родени в чужбина или прекарали дълго време там. Идеята е те да могат пълноценно да продължат..

публикувано на 02.06.22 в 11:10
Снимка: пресссекретариат на президента

Вицепрезидентът откри български събор в Копенхаген

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Копенхаген седмия фолклорен събор "На мегдана на другата България". В събитието в датската столица се включиха участници от 28 танцови състава от цяла Европа. В словото си Йотова каза, че "богатите..

публикувано на 29.05.22 в 15:07