Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народният празник Бабинден „затваря“ дните за ритуално къпане

Снимка: pixabay

На 21 януари e народният празник Бабинден – последният от поредицата, свързана с ритуално къпане. Това е ден, в който някога почитали „бабите“ – местните акушерки и лечителки, но и способността на жената да дава живот. В миналото Йордановден и Ивановден били отбелязвани на 19 и 20 януари (по стар стил). Тогава Бабинден съвсем естествено завършвал триадата. Днес първите два празника са на 6 и 7 януари, а на 8 януари казват, че е Бабинден по нов стил. Да не забравяме, че когато казваме „нов и стар стил“, това касае църковния календар и съответно – църковните празници. А Бабинден, за разлика от двата предшестващи го празника, няма свой православен еквивалент. Но отбелязването му и на двете дати само подчертава голямата почит на българите към онези, които помагат при раждането, а след това се грижат за здравето на бебето и майката.

Както знаем, някога бабите обикаляли домовете, в които са бабували през годината, изкъпвали (или напръсквали с вода) децата и ги благославяли. Пожелавали и на младите жени „да са сладки на мъжа си“. Невестите на свой ред поливали на бабата да си измие ръцете и я дарявали с кърпа и сапун, който тя пускала да се хлъзне по ръцете ѝ, „за да се хлъзгат така и бебетата“ – т.е. да се раждат лесно.


Следва празничният обяд в дома на бабата с донесените от всяка жена краваи, погачи, баници, варени кокошки, вино и ракия. Единствените мъже, допускани до тези пиршества били гайдари, гъдулари и пр., които трябвало да веселят жените. В някогашното патриархално общество това бил единственият ден, на който жените можели да си позволят закачки, подигравки (някои доста груби) с мъжете. Празникът завършвал привечер с ритуално къпане, наричано на някои места „влечугане“, на бабата. И с голямо женско хоро.

Бабино оро в Разлог

Много са веселите случки, описани от етнографи и краеведи, както и шеговитите песни, изпълнявани на празника. Сред тях е „Заиграло бабино оро“ в изпълнение на Снежана Борисова и Кунка Желязкова.

Така се нарича и материалът от колекцията на Радио България, който ще ви разкаже още за този старинен български празник.

Редактор: Албена Безовска
Снимки: БГНЕС-архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Демоничният конник св. Тодор

"В обширен регион в Северна България конникът св. Тодор се възприема като демоничен персонаж. Народните определения за него звучат по следния начин: овампирчен , вкаракончен или таласъмлия светец… Той посещава забранените през този период..

публикувано на 23.03.24 в 04:30

Монография представя традиционната къща на българите в Молдова

В българската библиотека "Христо Ботев" в Кишинев беше представена книгата "Човекът в къщата – къщата в живота на човека. Традиционната къща на българите в Република Молдова като част от културното наследство“. Автор на труда е докторът на..

публикувано на 18.03.24 в 20:18
„Кукерландия 2024“ - Ямбол

Магията на кукерските игри шества в Ямбол

Хиляди хлопки и чанове огласиха Ямбол в 25-ия юбилеен Международен маскараден фестивал „Кукерландия“. Над 2000 хиляди кукери, сурвакари, бабугери, камилари, старци, джамалари и други фолклорни персонажи показват богатството на маскарадната обредност от..

публикувано на 17.03.24 в 15:37