Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: архив

МВнР препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътуване заради динамичната ситуация с разпространението на Covid-19 и варианта „Омикрон“. Но ако все пак ви се налага да пътувате зад граници, следва да имате предвид актуалния режим за влизане в съответната държава, както и противоепидемичните мерки на територията й. Някои държави въведоха следните промени през последните дни:

Швеция отмени изискването пристигащите ваксинирани и преболедували лица да представят отрицателен тест за Covid-19. Мярката влезе в сила от 21 януари и важи за чуждите граждани над 18-годишна възраст. Влизащите в Швеция трябва да покажат сертификат за завършен пълен цикъл на ваксинация, сертификат за преболедуване от Covid-19 през последните не повече от 6 месеца или отрицателен резултат от тест, направен през последните 72 часа. Признават се 4 вида тестове – PCR тестове, бързи антигенни тестове, LAMP-тестове и ТМА-тестове.

Швейцария промени ограничителните мерки за влизане в страната. Считано от 22 януари 2022 г., всички пристигащи в Швейцария следва да представят сертификат за ваксинация, документ за преболедуване или резултат от отрицателен PCR тест, направен до 72 ч. или бърз антигенен тест, направен до 24 ч. преди влизане в страната. Ваксинираните и преболедувалите лица са освободени от изискването за отрицателен тест за коронавирус. За гражданите, които влизат само с тест, отпада изискването за повторно тестване между 4-ия и 7-ия ден. Остава в сила задължението за попълване на онлайн формуляр за пътуващите със самолет и автобус 48 ч. преди влизане в страната.

Испания ще изисква бустерна доза от влизащите в страната чужденци, считано от 01 февруари. Те ще трябва да удостоверят, че са получили последната необходима доза от своята ваксина срещу Covid-19 не по-малко от 14 дни и не повече от 270 дни преди пристигането в Испания. Ако са изминали повече от 270 дни от последната доза, пътниците трябва да покажат доказателство, че са получили бустер ваксина поне 14 дни преди пристигането.

Освен това всички пътуващи следва да попълнят онлайн формуляр за здравен контрол преди пътуването и да изтеглят своя QR код, за да го представят на властите при пристигане в страната.

Всички пътници следва да преминат здравна проверка при пристигането на първата входна точка. Ако идват от рискова страна (каквато е България), може да се наложи да си направят и тест на място.

Черна гора промени граничния режим за влизане в страната. От 20 януари до 03 февруари т.г., българските граждани, които пристигат в Черна гора, следва да представят един от следните документи:

-удостоверение за извършена ваксинация – поставена съответна последна доза от ваксина срещу Covid-19, като последната доза не трябва да бъде по-стара от 6 месеца,
-отрицателен резултат от
PCR тест, не по-стар от 72 часа, считано от момента на влизане в Черна гора,

-отрицателен резултат от бърз антигенен тест, издаден от оторизирана лаборатория и не по-стар от 48 часа към момента на влизане в Черна гора,
-положителен резултат от PCR тест или бърз антигенен тест, издаден от надлежна лаборатория, по-стар от 10 дни, но не по-стар от 6 месеца преди датата на влизане в Черна гора.

Поставените под карантина могат да я прекратят след третия ден чрез представяне на отрицателен резултат от PCR тест. Гореспоменатите изисквания по отношение на документите, които следва да бъдат представени във връзка Covid-19, не се прилагат за лица до 18-годишна възраст.

САЩ допуска само ваксинирани чужденци на територията си, считано от 22 януари 2022г. Всички чуждестранни граждани, пресичащи границата, трябва да са напълно ваксинирани срещу Covid-19, включително и лицата, които влизат в страната по необходимост, а не с цел туризъм.  Правилото обаче не важи хората с разрешително за пребиваване. Новото изискване има за цел да намали тежестта върху здравния сектор на страната.

Камбоджа отвори границите си за чужди туристи. МВнР обаче напомня, че зачестилите случаи в последните седмици показват, че съществува реална възможност за положителен резултат при напълно ваксинирани и безсимптомни лица, което води до потенциални рискове от здравословен характер, непредвидени разходи и неудобства. Затова препоръчва да не се пътува до страната.

При пристигане на международното летище в Пном Пен се прави бърз тест за Covid-19, като при наличие на позитивен резултат, гражданите подлежат на карантина в център в Пном Пен и последващ PCR тест. В случай че PCR тестът е позитивен, гражданите подлежат на лечение, определено от лекуващия лекар. При отрицателен PCR се прави втори; ако и вторият е отрицателен гражданите се изписват от центъра. Средният престой на такова място при два отрицателни PCR е към три дни - резултатите от PCR тестове отнемат до няколко дни, като проби се изпращат и обработват само в един медицински център в Пном Пен. Всички разходи за лечение, престой и тестване са за сметка на настанените лица.

Тайланд вече посреща туристи от чужбина. МВнР обаче препоръчва  българските граждани да се въздържат от пътувания до страната, освен при наложителни причини.  Напомняме, че при пристигането на летището, както и на шестия ден от престоя в страната, пътниците правят PCR тест. При позитивен резултат те подлежат на 10-дневна карантина в хотел или на лечение/наблюдение в болница по преценка на местните власти. Контактните лица също подлежат на карантина за 14 дни в хотел.

Установяването на Covid-19, карантината и лечението са свързани със сериозни разходи. Престоят в болница може да струва над 10 000 лева. Всички разходи за лечение, престой и тестване са за лична сметка, предупреждава МВнР.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започна строителството на ГКПП „Струмяни – Берово“

Реалното изпълнение на проекта за строителство на граничния пункт "Струмяни-Берово" между България и Република Северна Македония е вече в ход. Това стана ясно на информационна среща в Благоевград по стратегическия проект.  Инвестицията е на стойност..

публикувано на 26.03.24 в 19:20
 Калин Стоянов

Аерогарите са готови за влизане в Шенген по въздух

Вътрешният министър Калин Стоянов се увери на място в готовността на аерогарите за влизането на България в Шенген по въздух от 31 март. От тази дата всички граждани, които пристигат от държави членки на Шенген, няма да подлежат на паспортна проверка. Те ще..

публикувано на 26.03.24 в 17:48

INSAIT е сред водещите световни институти работещи над изкуствения интелект

Българският институт INSAIT направи исторически пробив с 16 статии на конференцията CVPR- най-цитираният форум за изкуствен интелект и компютърно зрение в света. Успехът нарежда страната сред първите десет в Европа, съобщи пресцентърът на Министерството на..

публикувано на 26.03.24 в 15:54