Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кризата в Украйна следва да бъде решена с дипломатически средства

Снимка: mfa.bg

Реакцията на Министерството на външните работи, по повод настояването на Русия за изтеглянето на силите на Алианса от България и Румъния, не закъсня. На фейсбук страницата си МВнР напомни, че съгласно Решение №1 на Конституционния съд на България от 4 февруари 2003 г. „войските на политически или военен съюз на държави членки на този съюз или на съюзни държави, по ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България международен договор с политически или военен характер, не са чужди войски по смисъла на чл. 84, т. 11 от Конституцията, ако преминаването или пребиваването им през територията на страната е свързано с изпълнение на съюзнически задължения“.

В изявлението си външното ни министерство призовава Руската федерация да остане ангажирана в конструктивен диалог със страните  членки на НАТО в Съвета НАТО-Русия, насочен към бъдещето на една по-единна и по-сигурна Европа, основаваща се на върховенство на правото и стриктно прилагане на поетите международноправни ангажименти. „Настоящата криза в архитектурата за сигурност в Европа, както и кризата в и около Украйна, следва да бъдат разрешени с дипломатически средства и по пътя на диалога“, се посочва още в позицията. 

Министерството на отбраната също направи изявление, в което се отбелязва, че позицията на руското външно министерство трудно може да се интерпретира като положителен сигнал в контекста на интензивните дипломатически усилия за намаляване на напрежението по Източния фланг на НАТО. „Ако Руската федерация има притеснения за собствената си сигурност, които имат отношение към България, те следва да бъдат представени включително и на двустранно ниво. Ултимативният подход не просто е неконструктивен, но би довел до последваща ескалация, от която никой в крайна сметка няма интерес. Националните ни интереси са и ще продължат да бъдат отправна точка за всяко наше решение и действие“, се отбелязва в заключение в позицията на Министерството на отбраната. 

Още от категорията

Френският посланик в София Флоранс Робин

Не е променяна преговорната рамка със Северна Македония

В парламента лидерът на партия “Възраждане“ Костадин Костадинов заяви, че ще настояват да не се подписва протокола за вдигане на ветото над началото на преговорите на Северна Македония с ЕС , докато не се изясни ревизирания от Париж документ...

публикувано на 01.07.22 в 12:01
Белгород Днестровски, Одеска област, 1 юли 2022 г.

Русия продължава да тероризира цивилните в Украйна с ракетни нападения

17 души, сред които и едно дете, са загинали след поредния руски ракетен удар срещу жилищен блок и почивна станция в Одеска област на Украйна, съобщи местната администрация. Съобщава се за 31 ранени цивилни. Сред тях са 4 деца и бремена жена. От руините..

публикувано на 01.07.22 в 08:56
Румен Радев

Президентът връчва мандат за съставяне на кабинет на “Продължаваме промяната”

Президентът Румен Радев днес ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за премиер, излъчен от първата политическа сила “Продължаваме промяната”. Партията разполага с една седмица, за да предложи проект на кабинет. Ако..

публикувано на 01.07.22 в 07:05