Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кризата в Украйна следва да бъде решена с дипломатически средства

Снимка: mfa.bg

Реакцията на Министерството на външните работи, по повод настояването на Русия за изтеглянето на силите на Алианса от България и Румъния, не закъсня. На фейсбук страницата си МВнР напомни, че съгласно Решение №1 на Конституционния съд на България от 4 февруари 2003 г. „войските на политически или военен съюз на държави членки на този съюз или на съюзни държави, по ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България международен договор с политически или военен характер, не са чужди войски по смисъла на чл. 84, т. 11 от Конституцията, ако преминаването или пребиваването им през територията на страната е свързано с изпълнение на съюзнически задължения“.

В изявлението си външното ни министерство призовава Руската федерация да остане ангажирана в конструктивен диалог със страните  членки на НАТО в Съвета НАТО-Русия, насочен към бъдещето на една по-единна и по-сигурна Европа, основаваща се на върховенство на правото и стриктно прилагане на поетите международноправни ангажименти. „Настоящата криза в архитектурата за сигурност в Европа, както и кризата в и около Украйна, следва да бъдат разрешени с дипломатически средства и по пътя на диалога“, се посочва още в позицията. 

Министерството на отбраната също направи изявление, в което се отбелязва, че позицията на руското външно министерство трудно може да се интерпретира като положителен сигнал в контекста на интензивните дипломатически усилия за намаляване на напрежението по Източния фланг на НАТО. „Ако Руската федерация има притеснения за собствената си сигурност, които имат отношение към България, те следва да бъдат представени включително и на двустранно ниво. Ултимативният подход не просто е неконструктивен, но би довел до последваща ескалация, от която никой в крайна сметка няма интерес. Националните ни интереси са и ще продължат да бъдат отправна точка за всяко наше решение и действие“, се отбелязва в заключение в позицията на Министерството на отбраната. 

Още от категорията

Правителството на Кирил Петков не оцеля във вота на недоверие

Опозицията в лицето на ГЕРБ, ДПС, “Възраждане” и “Има такъв народ” свали правителството на Кирил Петков с първия успешен в най-новата ни история вот на недоверие. 123 народни представители дадоха гласа си срещу кабинета, за запазването му бяха 116 и..

обновено на 22.06.22 в 20:30

Парламентът 3 пъти не събра кворум, за да избере нов председател

Няма да предлагаме нов председател на парламента. Ще оставим втората политическа сила и подкрепящите ги да направят предложение, каза пред БНТ Андрей Гюров лидер на парламентарната група на управляващата партия "Продължаваме промяната"...

публикувано на 22.06.22 в 11:03

Русия заплашва прибалтийските държави в НАТО

Украйна и Молдова получават статут на кандидат член на ЕС , реши Европейският съвет по общи въпроси на ниво посланици. Това е записано в проекторешението, което ще одобрят на 23 юни лидерите на ЕС, съобщи украинската агенция UNIAN. Русия провежда..

публикувано на 22.06.22 в 09:02