Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кредитният рейтинг на България е с положителна перспектива

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута BBB, съобщи пресцентърът на Министерството на финансите. Той е с положителната перспектива и отразява плановете на страната ни за членство в еврозоната. Според Fitch Ratings, негативните рискове в краткосрочен план, свързани с пандемията, са отслабнали и се компенсират от очакваните значителни финансови ресурси от ЕС и ангажираността към поддържането на макроикономическа и фискална стабилност (допълнително подкрепени от включването на българския лев към Валутния механизъм II). Агенцията прогнозира, че средногодишната инфлация, резултат от по-високите цени на суровините, ще се повиши до 5,2 на сто през 2022 г., което е най-високият темп от 2008 г. насам. Рейтинговата агенция оценява бюджетния дефицит на 3,8 на сто от БВП през 2021 г., което е по-благоприятно спрямо предишните им очаквания, вследствие на високия растеж на приходите. Очакванията са дефицитът да се свие до 3 процента през 2023 г., от 4,6 процента през 2022 г. Съотношението дълг/БВП ще нарасне до 30 процента, но ще остане значително под медиана за държавите със сходен рейтинг (60,3 процента). В анализа на Fitch Ratings банковият сектор на страната е оценен като ликвиден и добре капитализиран. Агенцията предупреждава, че забавянето на процеса на присъединяване към еврозоната; продължително нарастване на публичния дълг; материализиране на условни задължения в баланса на държавния бюджет или по-слаби перспективи за растеж, биха могли да доведат до понижаване на рейтинга, се посочва още в съобщението на Министерството на финансите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първата пратка американско ядрено гориво пристигна в България

Първият товар със свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" пристигна на Пристанище Варна - Запад. Той беше доставен у нас от плаващия под нидерландски флаг кораб "Адамас", съобщи БНТ. Още днес горивото, произведено от американската компания..

публикувано на 19.04.24 в 15:39

Енергийната комисия в НС отложи пълната либерализация на пазара на ток

Депутатите от енергийната комисия в Парламента замразиха либерализацията на тока на едро за една година. Според действащия закон тя трябваше да се случи от 1 юли т.г. Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на..

публикувано на 17.04.24 в 17:58

В България се появи първата плантация с шамфъстък

За първи път в България край Сандански засадиха плантация с 22 декара шамфъстък. Инвестицията е на софийски бизнесмен, съобщи БНТ. Първата реколта се очаква до 2-3 години. Хората в най-топлия район на България и преди са отглеждали екзотичното за..

публикувано на 17.04.24 в 10:20