Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският суверенитет е над всичко

Снимка: gov.bg

Премиерът Кирил Петков подчерта пред журналисти, след официалната церемония по встъпването в длъжност за втория мандат на президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова, че не вярва в зони на влияние. По думите му, е много важно малките страни, като България да имат пълните правомощия да решават собствената си съдба и собствените си членства, и какво да става на техните територии. „Българският суверенитет слагаме над всичко", коментира премиерът, след като бе попитан как тълкува настояването на Русия за изтегляне на силите на НАТО от България. Според Петков, всеки трябва много внимателно да преценява изявленията си и че този тип риторика не помага за премахване на ескалацията и напрежението, информира БТА.

Горещата тема коментира и министърът на отбраната Стефан Янев, който подчерта, че подобен тип изявления се правят редовно и не би трябвало да бъдем толкова чувствителни, когато някой говори за нас. По думите му, подготовката на военно присъствие, на допълнително усилване на това военно присъствие, демонстрацията на единството и солидарността на НАТО на българска територия ще бъде направено, при необходимост и при взимане на политическо решение, с български въоръжени сили. Янев потвърди информацията, че самолети от Испания и Нидерландия ще изпълняват задачи по охрана на българското небе, по т.нар. съвместна задача ер полисинг, каквито учения, тренировки и изпълнение на този тип задача вече е имало.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Христо Иванов

Президентът трябва да се консултира с партиите преди да назначи нови министри

Президентът Румен Радев отказва да приложи текстовете от Конституцията, които определят ролята на държавния глава като посредник и балансьор , заяви пред БНР съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов по повод казуса с евентуалната смяна на министри в..

публикувано на 21.04.24 в 14:48

Служебният кабинет приветства решението на САЩ да отпусне 61 млрд. долара на Украйна

“ Приветстваме решението на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ за мощната подкрепа за Украйна ”, написаха от Министерския съвет на фейсбук страницата си по повод одобрената дългоочаквана помощ за страната на стойност 61 млрд. долара...

публикувано на 21.04.24 в 09:37
Димитър Главчев и Румен Радев

Служебният премиер Димитър Главчев иска да бъде и външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев е предложил на президента Румен Радев сам да поеме поста на външен министър, съобщи той пред журналисти. “ Няма да има смяна на външен министър ”, заяви премиерът, след като предложеният от него зам.-председател на..

публикувано на 20.04.24 в 14:24