Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корнелия Нинова потвърди оставката си като председател на БСП и бе преизбрана

| обновено на 22.01.22 в 17:30
Корнелия Нинова
Снимка: БГНЕС

Пред най-висшия партиен форум – конгреса, лидерът на БСП Корнелия Нинова потвърди подадената оставка заради "тежката изборна катастрофа", но делегатите отхвърлиха оставката ѝ.

Против оттеглянето на Нинова гласуваха 415 души, 164 бяха "за" и 20 "въздържал се" и тя остана лидер на левицата. Повечето от изказванията на делегатите бяха в нейна подкрепа. Едва четирима, сред които и обявилият готовност да се кандидатира за нов лидер на БСП Крум Зарков, изразиха несъгласието си с политиката, следвана от Нинова.

Конгресът на БСП се проведе в деня, в който президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова встъпиха във втория си мандат. След като отчете грешките на БСП в предизборните кампании, Корнелия Нинова посочи като постижение - влизането на БСП във властта като социален вектор. Тя предупреди обаче коалиционните партньори, че няма да има промяна в твърдата позиция на БСП за Северна Македония и възстановяването на диалога с Русия в Европейския съюз. Тя подчерта също, че Истанбулската конвенция е противоконституционна и третият пол няма да се признава. Нинова настоя за преизчисляване на пенсиите с нов осигурителен доход и предоставянето на възможност за гласуване на избори с машини и с хартиени бюлетини. По отношение на бъдещото развитие на партията на социалистите, Корнелия Нинова начерта някои мерки за излизане от кризата в левицата - нова програма, организационно укрепване и развитие на БСП, привличане и обучение на млади кадри, работа на депутатите на терен и подготовка за местните избори догодина.

В края на речта си лидерът в оставка не обяви дали ще се кандидатира за нов мандат. Гласуването бе след обсъждане при закрити врата, като след него няма да бъде отворена процедурата за избор на нов лидер на БСП.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30

Служебно ли е служебното правителство?

Наистина ли е служебно служебното правителство? Това е въпросът, който си задават българите след като предложеният за служебен премиер Димитър Главчев представи персоналния състав на кабинета, в който има явен реверанс към партиите от доскоро..

публикувано на 22.04.24 в 12:05
Димитър Главчев и Румен Радев

Днес става ясно кой ще бъде служебен външен министър

Президентът Румен Радев днес ще приеме служебния премиер Димитър Главчев, за да обсъди с него предложените рокади в състава на правителството. Служебният премиер Димитър Главчев иска да бъде и външен министър Министър-председателят настоява..

публикувано на 22.04.24 в 07:00