Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български и гръцки учени ще изучават механизмите на коронавирусите

Снимка: БГНЕС

Български и гръцки учени ще изучават основните характеристики на коронавирусите, както и техните взаимодействия с тъканите и органите на тялото, информира БТА. Проектът е финансиран от българска страна от Фонда за научни изследвания към МОН и се изпълнява в партньорство с Института "Пастьор" в Атина. 

Екипът включва специалисти с богат експериментален опит от специалностите хуманна и ветеринарна медицина, фармация, биология, биофизика и др. В продължение на 36 месеца учените ще се опитат да изяснят патогенезата и механизмите на наблюдаваното увреждане на тъканите на известните коронавируси (CoVs, в т.ч. и SARS-CoV-2). На този етап все още малко се знае за протеина CD147-spike рецептор на клетки-гостоприемници, за който е установено, че е нов път за проникване на SARS-CoV-2. Този протеин би бил допълнителна мишена за създаването на нови антивирусни препарати, както и за намаляване на патогенетичния ефект при тези инфекции

В рамките на проекта ще бъдат изяснявани и въпроси, свързани с имунния отговор при експериментален животински модел - зайци. Ще се търси и връзка между патогенетичните механизми при коронавирусна инфекция на животни и хора, както и ще се работи върху разработването на ефективни терапевтични стратегии.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите се тревожат за по-важни проблеми от политическата криза

Сред водещите проблеми на българите не са престъпността, имиграцията, жилищата, околната среда и климатичните промени, сочи представително проучване на Евробарометър от февруари 2024 г. За 2/3 от запитаните най-важните проблеми са „безработицата“ – 39% и..

публикувано на 27.03.24 в 15:23

Три български региона са с най-високата смъртност в ЕС

Трите региона в ЕС с най-висок стандартизиран коефициент на смъртност през 2021 г. са в България, съобщи статистическата агенция на общността Евростат. В район Югозападен смъртността е 390 души на 100 000 жители, в Северен централен регион е..

публикувано на 27.03.24 в 09:55

В средата на седмицата ни очаква променливо, пролетно време

В сряда минималните температури в България ще са между 4° и 9°, в София 5°. Сутринта, нощните валежи в страната ще спират. Облачността ще се разкъсва до слънчево време. Максималните температури ще са между 15°- 20°, по морето 9-12°, в столицата 17°. По..

публикувано на 26.03.24 в 19:33