Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Номинациите за наградата „Сирак Скитник" са признание за Радио България

Днес Българското национално радио чества 87-та си годишнина. По традиция в Деня на радиото – 25 януари, ще станат ясни и носителите на наградата „Сирак Скитник“.

Годишното отличие на БНР е учредено през 2001 година и се присъжда за принос в развитието на Българското национално радио като обществена медия. Наградата носи името на първия директор на медията Сирак Скитник - талантлив художник, критик, поет, театрал, общественик. 

Дневният подкаст „България днес“, който Радио България представя на интернет страниците си на 9 езика, е номиниран за наградата за значим принос в развитието на Българското национално радио.

Подкастът „България днес“ е уникален продукт в дигиталното пространство не само с многообразието на използваните езици, но и със своето съдържание – микс от новини, теми и музика от и за България, обхващащи всички сфери от живота в страната ни – политика, икономика, култура, спорт, фолклор, традиции, история, туризъм и др. Над създаването му работи екип от талантливи репортери и редактори, които подбират най-актуалните и интересни теми, свързани с България, адаптират ги за чуждоезикова аудитория и представят висококачествен продукт, отговарящ на най-високите професионални стандарти за обективност, завършеност и достоверност на информацията.

Другите две номинации за голямата награда „Сирак Скитник“ са на информационния лидер - програма „Хоризонт“ на БНР, за отразяването на изборите през 2021г. и пандемията с Covid-19. Номинирана в тази категория е и напусналата ни безвреме Галя Траянова -главен продуцент и изпълняващ длъжността директор на дирекция „Музикална къща БНР“, чиято любов и отдаденост на музикалните състави на Радиото доведоха до успешното реализиране на стотици концерти, записи и награди за творческите им успехи.

Тази година, през февруари, многоезичната програма на общественото радио ще навърши 86 години. Създавайки висококачествена журналистическа продукция в текст, звук и картина с информация за и от България на десет езика /български, английски, немски, руски, френски, испански, турски, гръцки, сръбски, албански/, Радио България е без аналог в медийното пространство. Доказателство за това са и номинациите за годишните награди на медията. Сред десетимата предложени за индивидуалното отличие за радиожурналистика тази година е и Венета Николова – автор на някои от най-четените публикации на Радио България за туризъм, иновации, уникални археологически открития и човешки съдби.

Венета има специален афинитет към изследване на малко познати места и на любопитни явления, за които разказва в своите аудио и видео репортажи, поместени на страниците ни.

12 са номинациите за колективната награда „Сирак Скитник“ за радиопредаване, мултимедиен или музикален проект на БНР. Една от тях е и за продукцията „Родина зад граница“, в която Радио България има съществен принос. Става въпрос засъвместна рубрика и подкаст на Програма „Хоризонт“ и Радио България, замислен като публичен форум за среща с представители на българските общности зад граница и с чужденци, избрали България за свой временен или постоянен дом.

Кои ще бъдат носителите на наградите „Сирак Скитник“ ще стане ясно на тържествена церемония тази вечер в Първо студио на БНР, специален гост на която ще бъде вицепрезидентът Илияна Йотова. 

Повече за началото на радиоразпръскването в България ще научите от публикацията Музеят за история на радиото разказва… от колекцията на Радио България.

Редактор: Елена Каркаланова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 10 април 2024 г.

В „България днес“ на 10 април ви разказваме за Рамазан Байрам – мюсюлманският празник с послание, срещаме ви с Елена Ганева-Роблес, преподавател на български и британски деца в Лондон. Разбираме и защо едно българско семейство загърби бизнеса си у..

публикувано на 10.04.24 в 19:00

България днес – 9 април 2024 г.

"Единство в многообразието"- мотото на Европейския съюз се превръща в свързващата нишка на историите, които сме ви подготвили в "България днес" на 9 април. От обичаите и традициите на мюсюлманите в страната ни в навечерието на Рамазан байрам, през..

публикувано на 09.04.24 в 19:00

България днес – 8 април 2024 г.

Впуснете се в новата работна седмица с предаването "България днес". На 8 април отбелязваме Международния ден на ромите, началото на Панаира на детската книга в Италия и ще загатнем за таз-годишните изненади в пътуващия фестивал "Лятно Театро", който ще..

публикувано на 08.04.24 в 19:00