Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев към Ковачевски: Да не отлагаме повече и да напреднем по важните теми

Снимка: БГНЕС

На среща със северномакедонския премиер Димитър Ковачевски президентът Румен Радев изрази задоволството си от работата на двете правителства. Той призова същия подход да бъде използван и при решаването на отворените политически проблеми: “Да изясним най-сетне кои са краткосрочните задачи, които трябва да решим, преди да започнем преговорите”. 

От своя страна, Димитър Ковачевски заяви, че с отворен и искрен диалог може да се стигне до решение. “България вече 15 години е член на ЕС - не само да отвори вратата за РС Македония, но и да сподели опита”, пожела той. Сред положителните резултати северномакедонският премиер изтъкна създаването на комисия в областта на европейската интеграция, предстоящото отваряне на самолетна линия София-Скопие, определянето на Коридор 8 като приоритет.

След срещата на четири очи Румен Радев постави въпроса и за правата на гражданите на РСМ с българско самосъзнание. "Вписването на тези македонски българи в Конституцията, гарантирането на тяхното равноправие редом с другите части от народи ще даде възможност България да отвори вратата за началото на преговорите за членство в Европейския съюз", заяви държавният глава.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Живко Коцев

Правителството иска да уволни главния секретар на вътрешното министерство

Правителството предложи на президента Румен Радев да издаде Указ за прекратяване правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи гл. комисар Живко Коцев и освобождаването му от длъжност, съобщи правителствената пресслужба...

публикувано на 10.04.24 в 09:10

Служебният министър на отбраната: Битката в Украйна е битка и за нашите национални интереси

"Основният принцип, на който залагам, е надграждане", каза на церемонията по встъпване в длъжност служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и благодари на предшественика си Тодор Тагарев за приноса му в сектора. Той увери, че сред..

публикувано на 09.04.24 в 15:16

Служебното правителство положи клетва в парламента

Президентът Румен Радев подписа указа за назначаване на служебно правителство, предложено от определения за министър-председател Димитър Главчев съгласно ал. 5 на чл. 99 от Конституцията. Държавният глава насрочи за 9 юни 2024 г. изборите за..

публикувано на 09.04.24 в 09:39