Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наплив на скиори в Пампорово и Чепеларе на фона на Covid-рестрикциите

Снимка: Facebook /Пампорово

Изненадващо добър - така работещите в бранша определят ски сезона в курорта Пампорово и в близкото градче Чепеларе. Галопиращото разпространение на „Омикрон“ в страната и противоепидемичните мерки не са отказали българите да почиват на планина и да карат ски тази година. Да не говорим, че метеорологичните условия в момента са перфектни за снежни спортове.

Заетостта на хотелите в Пампорово е около 75-80%, но собствениците им очакват през предстоящата ученическа ваканция в първата февруарска седмица тя да достигне до рекордните 99%.


В разгара на сезона преобладават българските туристи. Но има и чужди гости – предимно от Ирландия, Великобритания и Румъния. По всичко личи, че работещите в бранша са по-добре подготвени да се справят с предизвикателствата на ковид епидемията през настоящия сезон. Същото важи и за клиентите им, повечето от които са ваксинирани и спокойно се движат из курорта. За останалите има специални пунктове за бързо тестване, така че да получат свободен достъп до заведенията, научаваме от Костадин Беленозов от община Чепеларе. На ключови места са разположени т.нар. pick-up устройства, чрез които може безконтактно да заявите и да получите своята лифт карта.


Еднодневната карта за ски зоната в Пампорово е 75 лв. Спускането по пистите на „Мечи чал“ над Чепеларе пък ще ви струва 55 лв. на ден. Разбира се има отстъпки за деца, както и за клиенти на някои хотели и пр.

„От няколко години нашумя спускането с колела – казва Костадин Беленозов. – Има доста трасета в района и през зимата пристигат байкери, които практикуват този спорт на заснежените писти. Като снежни спортове при нас се практикуват също биатлона, ски бягането и пр. Имаме сноуборд, включително и спускане с надуваеми гуми. За децата пък се предлагат разходки с хъскита с впрягове.“

Чепеларе е обявен за Европейски град на спорта за 2022 г. В момента градът е домакин на Европейското първенство по ски ориентиране, което е кръг от Световната купа. Заедно с него, тук текат световните първенства за ветерани и младежи до 23 г. „Около 250 състезатели са настанени при нас. Те допринасят за оживлението на Чепеларе, защото са истинска атракция - загряват, тичат на големи групи по главните улици, хората ги наблюдават, радват им се“ – Костадин Беленозов.

Европейското първенство по ски ориентиране

Какви други изживявания предлага градът извън снежните емоции и пълните с гости заведения?

„Имаме два музея, които са уникални. Единият е посветен на ските и ски спорта и разказва историята на създаването на курорта, за първите ски в града и как всичко се е случило тук, в Чепеларе. Могат да се видят ски модели от миналия век до най-новите, произвеждани в нашата фабрика, която една от най-големите в света. Гостите ни се отбиват и в Музея на родопския карст, където разглеждат различни кристали, минерали, кости на пещерни животни и пр.“

Снимки: Facebook /Пампорово, Община Чепеларе


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

 Георги Дучев

Хотелиерите очакват повече туристи в България през 2024 година

През 2024 година хотелиерите в страната очакват ръст на бизнеса си средно с между 10 и 15%. Това обяви днес във Варна Георги Дучев, председател на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели, като се позова на проведена от..

публикувано на 29.02.24 в 17:11

Остров Св. Анастасия вече посреща туристи и в подводен параклис

Най-новата атракция в района на черноморския ни град Бургас е подводен параклис, в близост до остров Св. Анастасия. Параклисът беше потопен през януари и се намира на около 15 метра дълбочина, предаде euronewsbulgaria. Той е висок около 3 метра, а край..

публикувано на 28.02.24 в 06:30

Бургазлии се насладиха на високите температури на плажа

Топлото време предизвика стотици бургазлии и гости на града да направят първия си плаж за Новата година. В ранния следобед температурата достигна 20 градуса, а на морската вода – 9 градуса. Някои от хората предпочетоха разходката край морския бряг,..

публикувано на 24.02.24 в 16:14