Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще използва всички възможности за решаването на конфликта НАТО-Русия по мирен начин

Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

По време на извънредно заседание в Народното събрание премиерът Кирил Петков отбеляза, че намаляването на напрежението е най-висок приоритет на българското правителство. Искането за изслушването на премиера и министрите на външните работи и отбраната е в момент на разрастваща се конфронтация между НАТО и Русия. „От самото начало заявихме, че ще сме конструктивен съюзник в НАТО, член на ЕС и нашата позиция е ясно декларирана – България е и ще бъде отговорен съюзник с предвидима позиция и никой не би трябвало да се упражнява по тази тема“, заяви премиерът.

По-рано днес Министерският съвет реши да даде предимство на българската стратегия за намаляване на напрежението между НАТО и Руската федерация, както и да се използват абсолютно всички възможности този конфликт да бъде решен по дипломатичен път, информира БТА. След днешното правителствено заседание, на което беше изслушан доклад на министъра на отбраната за ситуацията НАТО-Русия, премиерът Кирил Петков обяви, че българската отбранителна стратегия ще се изгради на основата на българската армия и нейното финансово възстановяване.

По думите на военния министър Стефан Янев, ще бъдат инвестирани средства в изграждането на батальонна бойна група като първостепенна задача на отбранителните способности в рамките на НАТО. Янев увери присъстващите, че нито един български войник няма да вземе участие в конфликт или операция на територията на Украйна, или друга държава, без тези решения да бъдат взети в Народното събрание.

При изслушването в парламента, министърът на външните работи Теодора Генчовска отбеляза, чеБългария формира своята позиция на основата на националното законодателство, отчитайки националния и съюзнически интерес. Според министър Генчовска, каквито и допълнителни мерки да бъдат предприети, в това число и военни, следва да е напълно ясно, че те са с отбранителен характер и не целят ескалация.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30