Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български манастири бедстват

Снимка: архив

Заради високите сметки за ток и нафта в Рилската света обител е въведен режим на отоплението.

Манастирът ползва промишлен ток, който за декември е на стойност 28 000 лева (14 000 евро), което е тройно повече от сметката за декември 2020 година. Опасенията на игумена епископ Евлогий се, че за януари дължимата сума ще бъде още по-висока. Отоплението в светата обител работи по 8 часа на ден, а в кухнята се готви предимно на дърва, с които манастирът се е снабдил още през лятото. Тези икономии обаче не се отразяват особено на високите сметки и независимо, че голяма част от производителите вече получиха помощи през октомври, светата обител все още няма никаква подкрепа от държавата. 

Същата е ситуацията и при други манастири в страната, сред които и Кабиленският манастир "Св. Рождество Богородично", в близост до Ямбол. Монахините са принудени да стоят на студено, за да пестят електроенергията, за която трябва да заплатят 6000 лева/3000 евро.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Станимир Михайлов

Парламентът освободи управителя на Здравната каса

Парламентът освободи управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов. Решението беше взето със 116 гласа "за", "против" - 56 от ПП-ДБ, без въздържали се. Предсрочното прекратяване мандата на Михайлов, гласувано заради..

публикувано на 17.04.24 в 15:42
Снимки: БТА, БГНЕС

Колко ще струва Великденската трапеза на българите тази година

Кажи ми какво имаш на масата, за да ти кажа какво празнуваш. Така шеговито може да погледнем на празничния календар на българина от миналото до днес. Истината е, че трапезата винаги е била много важен елемент от битуването и празнуването ни. Великден..

публикувано на 17.04.24 в 13:30

Стигматизирани ли са децата аутисти в България?

По света заболяванията от аутистичния спектър растат в геометрична прогресия. България не прави изключение в това отношение. И ако преди повече от десетилетие едно на 10 000 деца по света е било диагностицирано с аутизъм, то в наши дни средно 1 от 70..

публикувано на 17.04.24 в 11:05