Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасяването на българските евреи от депортация е дело на цялото българско общество

Снимка: БГНЕС

„Със спасяването на близо 50 000 български евреи нашият народ доказва, че съпричастността, толерантността и уважението към човешката личност са му дълбоко присъщи“. С тези думи председателят на парламента Никола Минчев припомни акцията по спасяването на българските евреи от депортация, по време на Втората световна война, на възпоменателно събитие в Софийския университет, с което бе отбелязан Международният ден в памет на жертвите на Холокоста.

В речта си председателят на парламента цитира част от писмото на четиридесет и тримата народни представители от 25-ото ОНС, противопоставили се на депортирането - "честта на България и на нейния народ е не само въпрос на чувство, тя е преди всичко елемент от нейната политика, тя е политически капитал от най-голяма стойност и затова никому не е позволено да го разпилява без оправдание, което би се споделило от целия народ".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38