Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Свързват с електропровод Гърция, Кипър и Израел

ЕС отпусна 657 млн. евро за проекта EuroAsia Interconnector. Той ще свърже електроенергийните мрежи на Кипър, Гърция и Израел чрез подводен кабел.
"С електроенергийната връзка EuroAsia Кипър получава геополитическо надграждане, тя е важен етап в стратегическия избор на трите държави и надгражда енергийните цели на региона, като слага край на енергийната изолация на Кипър” се казва в мотивите за решението на Брюксел. От 1208 км дължина на кабела 898 км ще минат по дъното на Средиземно море. На места дълбочината ще е от рекордните 3000 м. Електропроводът ще е с капацитет от 1000 MW с възможност за разширяване до 2000 и ще струва 1,57 млрд. евро. Строителството започва през 2022 г. и ще завърши през 2025 г. Енергийният министър на Кипър Наташа Пилидес заяви, че безвъзмездните средства от ЕС ще позволят да стартира строителството.

Вот на недоверие срещу гръцкото правителство заради бурята „Елпида”

Опозиционната партия СИРИЗА внесе в пхарламента вот на недоверие срещу гръцкото правителство заради лошото справяне със снежната буря, която връхлетя Гърция, съобщи в-к „Каthimerini“. Тридневните дебати по поисканата оставка започват на 28 януари и ще завършат с гласуване на 30 януари вечерта. Премиерът Кириакос Мицотакис се извини на блокираните по улиците хора, както и на засегнатите от прекъсването на тока. Властите поискаха от компанията концесионер на магистралния околовръстен път на Атина „Атики Одос“ да изплати по 2000 евро компенсация за всеки от автомобилите, които са били блокирани в снега. Обявено беше и обезщетение от 1000 евро за около 400 пътници във влак. Те са били принудени да чакат с часове да се разчисти релсовия път.

Белград и Загреб спорят за Дубровнишкото библиотечно наследство

Сърбия ще понесе последствията от кражбата на културното наследство на Хърватия в преговорите за присъединяване към ЕС. Това предупреди хърватският външен министър Гордан Гърлич Радман, съобщи телевизия HRT. Присвояването на чуждо културно наследство е скандално, но очевидно се вписва в хегемонната политика на т.нар. „Сръбски свят“, каза министърът в град Пула, където участва заедно със своя гръцки колега Николаос Дендиас в конференция за бъдещето на ЕС. На 23 декември 2021 г. в Сърбия беше приет Закон за културното наследство. Актът предизвика яростни критики от хърватските официални лица и институции, защото приобщи като сръбско културно наследство старите и редки библиотечни фондове на Дубровник. Според Белград материалите до 1867 г.принадлежат „както към сръбската, така и към хърватската култура“.

Букурещ е заплашен да остане без сметища

Румънската столица е на прага на безпрецедентна криза с боклука, информира телевизия DIGI24. От 3 сметища на Букурещ 2 са закрити, а третото е препълнено. Видра е единственото място, където Букурещ и съседния му окръг Илфов могат да хвърлят своите битови отпадъци. Проблемът е, че този "последен бастион на боклуците" е на повече от 20 години, почти е пълен и може да бъде затворен във всеки момент, коментира директорът на столичната компания за чистота Дан Чаушеску и поясни, че Букурещ стои върху бомба с часовников механизъм. Няма чудодейно решение, невъзможно е столичният град да избегне криза с боклука, защото строителството на нова инсталация за преработка ще се проточи поне 3 години, призна и министърът на околната среда Барна Танчош.

Сръбската патриаршия смята, че черногорското правителство ще падне

Сръбският патриарх Порфирий едва ли ще подпише Основното споразумение между правителството на Черна гора и Сръбската православна църква, защото смята, че правителството ще "падне" много скоро. Според черногорския всекидневник "Виести", вицепремиерът на Черна гора Дритан Абазович е казал на среща с белградския патриарх, че е готов да подпише Основното споразумение и че то трябва да отговаря напълно на интересите и на двете страни. Но според медията Порфирий отговорил, че Сръбската православна църква не иска да подписва споразумение със сегашното правителство на Черна гора, „защото вярва, че то ще падне и че евентуалното сключване на Основния договор може да бъде оспорено и да няма легитимност“.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: ЕПА/БГНЕС, архив


Още от категорията

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45

България е готова за реакция при ескалиране на обстановката в Близкия Изток

Във връзка със ситуацията в Близкия изток служебният премиер Димитър Главчев и правителството са в непрекъсната координация с ресорните ведомства и служби за сигурност и следят ситуацията. Има готовност за евакуация на българските граждани...

публикувано на 19.04.24 в 09:26