Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За вицепрезидента ЕС е големият отсъстващ от световната политика

Снимка: архив

Европа се задоволява с ролята на наблюдател на световните процеси. Докато активно в тях участват няколко страни членки, но не и ЕС, като цяло. Тази теза разви вицепрезидентът Илияна Йотова на конференцията „Европа и светът“ пред студенти в Специализирания институт на Франкофонията по администрация и мениджмънт.
 

Поради липса на лидерство при напрежението на Балканите и между Украйна и Русия, между НАТО и Русия, Европа не успява да отговори на естествените страхове на своите граждани. „Задачата пред европейците е да успеем да претворим своята отбранителна и външна политика от думи в реалност“, подчерта вицепрезидентът. Йотова смята, че разширяването на ЕС е пътят за запазването на европейските ценности.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите не са сред ентусиастите за евровота и очакват ЕС да защитава мира

Уморени от продължаващата трета година политическа криза с безкрайно повторение на парламентарни избори, българите не са ентусиазирани от евроизборите. Готовността им да участват в тях е по-ниска спрямо 2019 г. Това нарежда страната до Естония като..

публикувано на 17.04.24 в 08:52
Рори Милър

Американецът Рори Милър представя в САЩ и Канада рецепти от българските села

В Чикаго тази вечер от 18.30 ч. в Културен Център Магура (415 W Golf Rd # 7, Arlington Heights) ще бъде представена книгата "На око" на живеещия в България американец кулинар Рори Милър. Тя съдържа рецепти на храни от българските села. Книгата..

публикувано на 17.04.24 в 06:15

Застудяване, придружено с жълт и оранжев код за валежи в сряда

В сряда , 17 април, минималните температури в страната ще са между 13 и 18°, в София 13°. По-ниски се очакват в Северозападна България. През деня ще има дъждовна облачност с валежи от дъжд, по-интензивни след обяд. Значителни  валежи се очакват на..

публикувано на 16.04.24 в 20:15